Welkom bij de start-up hub - AIESEC in Nederland

Welkom bij de start-up hub

We weten nu allemaal dat de start-up wereld erg opwindend is om in te werken. Toch leek het voor mij altijd een beetje vergezocht om een ondernemer te worden en voor mezelf te beginnen. Maar is dat gevoel terecht? Ik denk nu dat, als je eenmaal een goed idee hebt van waar je gepassioneerd over bent, het niet zo moeilijk moet zijn.

Zoveel jonge ondernemers

Steeds meer mensen kennen dit gevoel waarschijnlijk, want het aantal startende bedrijven in Nederland groeit elke dag. Begin 2020 telde Nederland ruim 2 miljoen bedrijven. Verrassend is dat het aantal jongeren dat een eigen bedrijf start gegroeid met 30%in 2019 ten opzichte van 2018. Deze jongeren zijn onder of op de leeftijd van 18 jaar. Het is ongelooflijk dat zoveel jongeren zelfs op 18-jarige leeftijd het risico durven te nemen om een eigen bedrijf te beginnen. Daarnaast is volgens Nederland Kamer van Koophandel, de jongste ondernemer in Nederland is slechts 9 jaar oud, waaruit blijkt dat je nooit te jong bent om ondernemer te zijn.

Werken vanuit jouw thuis

Het is niet vreemd dat zoveel jongeren een eigen bedrijf beginnen, aangezien het relatief eenvoudig is om iets te beginnen van achter jouw computer. Bovendien leven we in een tijdperk waarin het normaal is en zelfs wordt aangemoedigd om jouw een eigen bedrijf te beginnen. Veel middelbare scholen hebben bijvoorbeeld een ondernemerscursus in hun programma ingebed in een vak als 'Management & Organisatie'. Ook ik heb voor zo'n cursus op de middelbare school samen met medestudenten een eigen bedrijf moeten opzetten. We misten echter de ondernemersgeest en een goed idee, dus voor ons is het niet gelukt. Toch is het voor veel studenten een goede eerste stap om een idee te lanceren dat dat ze al hadden.

Op de lagere school wordt het idee van voor jezelf werken ook al op tal van scholen geïntroduceerd. Kinderen worden niet opgevoed met het idee dat ze alleen werknemer kunnen worden in andermans bedrijf.

Uitdagend maar lonend

Populaire vakgebieden waarin studenten hun eigen bedrijf beginnen op het gebied van ICT, media, detailhandelen zakelijke diensten. En hoewel jongleren als ondernemer met school, jouw sociaal leven en jouw hobby's een uitdaging kan zijn, is het ook echt de moeite waard als jouw bedrijf eenmaal loopt.

Succesvol opstarten

Dus, wat maakt een start-up tot een succes? Nou, als we het exacte antwoord op die vraag wisten, zou geen enkel bedrijf meer mislukken. Maar één ding dat zeker aanwezig moet zijn is passie. Een eigen bedrijf hebben jouw is hard werken, en al dat werk wordt zoveel gemakkelijker als je doet wat je graag doet. Een tweede ding dat je kan helpen is een beetje begeleiding. Alles regelen kost in het begin veel tijd en kan een hele uitdaging zijn. Gelukkig biedt de Nederlandse Kamer van Koophandel veel begeleiding en organiseert ze evenementen voor startende ondernemers. Bovendien zijn er tal van websites die in detail beschrijven hoe u elke stap moet zetten.

Dus heb je een goed ideeen is er een markt voor jouw product? Dan wees dan niet bang en start jouw eigen bedrijf.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!