Waarom hebben we ondernemend leiderschap nodig? - AIESEC in Nederland

Waarom hebben we ondernemend leiderschap nodig?

"Sinds haar oprichting heeft IE Business School de ondernemersgeest omarmd als een kernwaarde, en is nu een internationale referentie op het gebied van ondernemerschap"(entrepreneurship.ie.edu). Wat AIESEC en IE Business School gemeen hebben, is het streven om jonge leiders en ondernemers te ontwikkelen die niet bang zijn om de status quo uit te dagen. En waarom ondernemend leiderschap?

1. Eigendom, pro-activiteit en verantwoordelijkheid nemen

Ondernemerschap gaat hand in hand met begrippen als eigendom en leiderschap.
Eigenaarschap impliceert weten wie je bent, verantwoordelijkheid nemen en toegeven aan jouw eigen daden. Balvinder Singh Powar, een Associate Professor aan de IE Business School, gelooft in de kracht van self empowerment en pro-activiteit om jouw doelen te bereiken. Hij nodigt mensen uit om bij zichzelf te beginnen en "Wees de verandering die je in de wereld wilt zien". (Gandhi)

Verantwoordelijkheid nemen voor jouw beslissingen en acties is al moeilijk genoeg. Maar verantwoordelijkheid nemen voor iets meer dan jezelf - voor andere mensen, een project of een droom is een echte uitdaging. "Druk maakt diamanten" en grote leiders ontstaan vaak wanneer succes of falen afhangt van wat zij (niet) doen. Ondernemende leiders richten zich op het in praktijk brengen van hun persoonlijke en professionele ervaring, leiderschapsvaardigheden en waarden.

2. Teambeheer en motivatie

Mensen zijn degenen die veranderingen aansturen en leiders zijn degenen die mensen tot actie aanzetten. Daarom moeten ondernemers en leiders mensgericht zijn en beschikken over vaardigheden op het gebied van communicatie, motivatie en bemiddeling. Wanneer de groei van elk teamlid jouw verantwoordelijkheid is, maakt weten hoe je moet luisteren, ondersteunen en empathie tonen het verschil.

Ook het herkennen van de interesses en capaciteiten van mensen en in staat zijn die te ontwikkelen, onderscheidt soms een goede leider van een grote. Wanneer je "luistert" naar de affiniteiten van mensen en hen volledig laat deelnemen, voelen zij zich opgenomen; zij stappen op om aan de verwachtingen te voldoen en deze te overtreffen; zij zetten zich in en maken een statement. Het project waaraan je werkt is niet langer van jou, maar van hem of haar - je deelt de prestatie.

Teambeheer en motivatie zijn van cruciaal belang voor ondernemersleiders, want de hoeksteen van een succesvolle onderneming is het opbouwen van sterke en effectieve teams.

3. Innovatie en veranderingsmanagement

Het antwoord hierop is eenvoudig - "...om de uitdagingen van elk nieuw tijdperk aan te gaan, moeten we oude, soms geliefde methoden overboord gooien" (Kazuo Ishiguro). Om het snelle tempo van de veranderingen in de wereld bij te houden, hebben we vooruitstrevend, creatief denken en innovatieve ideeën nodig. De man zou nooit op de maan zijn geland als hij geen risico's had genomen en innovatief denken niet had gestimuleerd. Investopedia.com zegt: "De ondernemer wordt gewoonlijk gezien als zakelijk leider en vernieuwer van nieuwe ideeën en bedrijfsprocessen". Ondernemers jagen geen kansen na, ze creëren ze.

Nu we de vraag hebben beantwoord: Waarom ondernemend leiderschap, laten we ons dan even afvragen - Waarom hebben weondernemende leiders nodig ?

Omdat de hemel niet langer de limiet is, worden dagelijks grenzen verlegd. Hoewel doorbraken meer dan ooit aan de orde van de dag zijn, blijven er dagelijks uitdagingen opdoemen. We hebben innovatie en vooruitziendheid nodig, belichaamd in ondernemend leiderschap, om vooruit te blijven gaan.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!