Transformationeel vs Transactioneel leiderschap - AIESEC in Nederland

Transformationeel vs Transactioneel Leiderschap

Transformationeel of transactioneel leiderschap? Is het ene beter dan het andere?

Het begrip transformationeel leiderschap werd aanvankelijk geïntroduceerd door de deskundige en presidentiële biograaf James MacGregor Burns. Volgens Burns is er sprake van transformationeel leiderschap wanneer "leiders en volgelingen elkaar naar een hoger niveau van moraal en motivatie brengen."

Transactioneel en transformationeel zijn de twee vormen van leiderschap die het meest met elkaar worden vergeleken.

James MacGregor Burns maakte een onderscheid tussen transactionele leiders en transformationele door te verklaren dat:

  • Transactionele leiders zijn leiders die tastbare beloningen ruilen voor het werk en de loyaliteit van volgelingen.
  • Transformationele leiders zijn leiders die zich bezighouden met volgelingen, zich richten op intrinsieke behoeften van een hogere orde, en het bewustzijn verhogen over het belang van specifieke resultaten en nieuwe manieren waarop die resultaten kunnen worden bereikt.

Hier is een mooi overzicht van transactioneel en transformationeel leiderschap.

TRANSACTIONEEL VS. TRANSFORMATIONEEL
Leiderschap is responsief Leiderschap is proactief
Werkt binnen de organisatiecultuur Werkt aan het veranderen van de organisatiecultuur door nieuwe ideeën te implementeren
Werknemers bereiken doelstellingen door beloningen en straffen van de leider Werknemers bereiken doelstellingen door hogere idealen en morele waarden
Motiveert volgelingen door een beroep te doen op hun eigenbelang 
Motiveert volgelingen door hen aan te moedigen het groepsbelang voorop te stellen
Management-by-exception: handhaven van de status quo; benadrukken van correcte acties om de prestaties te verbeteren.
Individuele aandacht: Elk gedrag is gericht op elk individu om consideratie en steun uit te drukken.
Intellectuele stimulatie: Bevorderen van creatieve en innovatieve ideeën om problemen op te lossen.

Recentelijk is echter betoogd dat transformationeel leiderschap wellicht effectiever is in een langdurige setting.

"Onderzoek toont duidelijk aan dat groepen die geleid worden door transformationele leiders hogere niveaus van prestatie en tevredenheid hebben dan groepen die geleid worden door andere soorten leiders," legt psycholoog en leiderschapsdeskundige Ronald E. Riggio uit. De reden is volgens hem dat transformationele leiders geloven dat hun volgers het beste van zichzelf kunnen geven, waardoor de leden van de groep zich geïnspireerd en gesterkt voelen.

Waar transactionele leiders effectief werken:

Regels, procedures en normen zijn essentieel bij transactioneel leiderschap. Volgers worden niet aangemoedigd om creatief te zijn of om nieuwe oplossingen voor problemen te vinden. Onderzoek heeft uitgewezen dat transactioneel leiderschap het meest effectief is in situaties waarin de problemen eenvoudig en duidelijk omschreven zijn.

Hoewel transactioneel leiderschap in sommige situaties effectief kan zijn, wordt het over het algemeen als ontoereikend beschouwd en kan het zowel leiders als volgers verhinderen hun volledige potentieel te bereiken.

Hoe transformationeel leiderschap werkt:

In hun klassieke tekst, Transformational Leadership, leggen de auteurs Bass en Riggio uit:

"Transformationele leiders...zijn zij die volgelingen stimuleren en inspireren om zowel buitengewone resultaten te bereiken als, in het proces, hun eigen capaciteit te ontwikkelen. Transformationele leiders helpen volgelingen te groeien en zich te ontwikkelen tot leiders door te reageren op de behoeften van individuele volgelingen door hen in staat te stellen en door de doelstellingen en de doelen van de individuele volgelingen, de leider, de groep, en de grotere organisatie op elkaar af te stemmen."

We hebben samengewerkt met Juan-Carlos Pastor, PhD, Professor Organizational Behaviour aan de IE Business School, om een app op Facebook te ontwikkelen die je helpt te bepalen of je een meer transactionele of transformationele leiderschapsstijl hebt.

Benieuwd welke stijl jij bent? Klik hier en kom erachter!

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel jongeren te ontwikkelen tot de leiders van morgen. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!