In onze wereld hebben schijnbaar kleine dingen als onverdraagzaamheid en onbegrip verschillen op grote schaal conflicten, vernietiging en zelfs oorlogen veroorzaakt. Met dat in gedachten kan wereldvrede een onmogelijke zaak lijken. Toch interpreteren wij bij AIESEC het een beetje anders. Voor ons is de afwezigheid van grote oorlogen niet de enige interpretatie van 'Vrede'. 'Vrede' symboliseert een wereld zonder conflicten die voortkomen uit culturele, religieuze of andere verschillen in de mensheid. Je zou kunnen zeggen dat we deze verschillen als mens moeten leren respecteren en begrijpen. Lees onze selectie van verschillende TEDx talks die inspireren tot een ander perspectief op Wereldvrede
Onze aanbevelingen
Wij hebben een reeks TEDx-toespraken voor u samengesteld om u te inspireren tot nieuwe denkwijzen over de weg naar vrede.
In de afspeellijst Road to Peace op TEDx, "bieden deze sprekers geïnspireerde ideeën, praktisch advies en voorbeelden uit de praktijk van over de hele wereld over hoe het gewoon haalbaar zou kunnen zijn."
Allereerst pleit Jody Williams, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1997 voor haar werk voor het uitbannen en opruimen van antipersoonsmijnen, voor een realistischer visie van de samenleving op wereldvrede. De lezing richt zich op het heroverwegen van wereldvrede naar menselijke veiligheid, en mensen in staat stellen een waardig leven te leiden. Bekijk hem hier
Ten tweede Scilia Elworthy, driemaal genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en oprichter van de Oxford Research Group. Zij streeft naar een effectieve dialoog tussen beleidsmakers op het gebied van kernwapens en hun critici. In haar TED-talk legt ze uit hoe je met extreem geweld kunt omgaan zonder geweld terug te gebruiken. Ze onderzoekt hoe je pestkoppen, van landen tot individuen, kunt overwinnen zonder geweld terug te gebruiken. Bekijk het hier
Tot slot is er Julia Bacha, een filmmaker die "Budhrus" produceerde. Als filmmaker weet ze hoe ze een publiek en hun aandacht moet vangen. Tijdens haar toespraak richt ze zich op precies dat: de kracht van aandacht. Hoe vaak besteedt het publiek bijvoorbeeld wel aandacht aan het geweld, maar niet aan de geweldloze leiders en vredestichters? Ze pleit ervoor dat we aandacht besteden aan geweldloosheid, en kijken welke oplossingen daaruit voortkomen. Bekijk het hier
Wat kun je doen?
Uiteindelijk zal er vooruitgang komen, wanneer de hele mensheid ontwaakt, actie onderneemt en niet wacht op verandering. Om dat te bereiken moeten we moedig zijn, maar ook geduldig in het zoeken naar intercultureel begrip tussen mensen en naties.
Welke acties ga je ondernemen om van jezelf een beter mens te maken? Hoe kun jij de leider zijn die de wereld een betere plaats kan helpen maken?
Een van de beste manieren om een nieuw begrip van de wereld te krijgen is door in het buitenland te wonen, vrijwilligerswerk te doen of te werken. Lees meer over hoe je betrokken kunt raken bij onze studentenprogramma's die wereldwijde ervaringen bieden om positieve verandering in gemeenschappen en bij jezelf te creëren.
Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren.