4 belangrijke vaardigheden die je ontwikkelt tijdens een stage in het buitenland - AIESEC in Nederland

4 belangrijke vaardigheden die je ontwikkelt tijdens een etappe in het buitenland

Een podium in het buitenland is de ideale manier om jezelf professioneel te ontwikkelen. Het is een plek om op jezelf te reflecteren -hoe presenteer ik mijzelf- en je hebt de mogelijkheid om tijdens je stage te vallen en weer op te staan, nog voordat het echte werkende leven begint. Een stage is eveneens een handige manier om erachter te komen wat je wel en niet leuk vindt, voordat je gaat werken. Het is ook de ideale manier om een netwerk op te bouwen en jouw CV uit te bereiden!

 

Een tijdje -als twintiger- in het buitenland wonen is een ervaring om nooit te vergeten. Dus waarom geen combinatie van deze twee? Je krijgt tijdens een stage in het buitenland de mogelijkheid om diverse vaardigheden te ontwikkelen die in de tijd van globalisering van bedrijven van belang zijn. Daarom zetten wij vast 4 redenen op een rij waarom ook jij een podium in het buitenland zou moeten doen.

Podium in het buitenland bij een start-up
Romy liep stage bij een start-up in Brazilië

1. Het ontwikkelen van flexibiliteit door samen te werken in -internationale- teams.

Door globalisering van bedrijven wordt het steeds belangrijker dat je jezelf flexibel kunt opstellen en met mensen uit diverse landen kunt samenwerken. Tijdens een etappe in het buitenland kom je in aanraking met mensen die totaal verschillend over bepaalde aspecten kijken of denken. Dit is een -leerzame en leuke- manier om te leren omgaan met deze diversiteit op de werkvloer. Daarnaast draagt een podium in het buitenland eveneens bij aan de persoonlijke groei: hoe presenteer ik mijzelf tegenover een -internationale- groep mensen, wat kan ik van hun leren en wat zij van mij? Door je soms te moeten aanpassen en uit je 'comfort zone' te stappen word je flexibeler op de werkvloer. Zo word je waardevoller en aantrekkelijker voor -internationale- bedrijven.

2. Het verbeteren van -internationale- communicatieve vaardigheden.

Communiceren op de werkvloer is ras te interpreteren. Een belangrijke communicatieve vaardigheid is het duidelijk pitchen van jouw ideeën en een strakke planning van het uitvoeren hiervan. Tijdens een stage krijg je de mogelijkheid om veel te pitchen en aan je communicatie skills te werken zodat Iedereen binnen de omgeving begrijpt wat jouw ideeën en doelen zijn. Bij een podium in het buitenland werk je nog een stapje verder aan deze vaardigheden doordat je moet pitchen voor een diverse groep mensen met eigen ideeën. Hierdoor leer je hoe je effectief moet communiceren met diverse culturen, verbeter je tegelijkertijd jouw Engels en krijg je -wellicht- de mogelijkheid om een nieuwe taal te leren. Win, win situatie toch?

Bouw een internationaal netwerk op tijdens een podium in het buitenland

3. Het ontwikkelen van een 'groeimindset'.

De culturele achtergrond van iemand heeft een blijvende impact betreffende hoe iemand over bepaalde dingen nadenkt of naar bepaalde zaken kijkt. In een diverse werkomgeving -waarin je werkt tijdens een etappe in het buitenland- kunnen ideeën over bepaalde zaken sterk verschillen. Door deze verschillende ideeën binnen een kantoor te delen, maken de werknemers sneller een co-ontwikkeling door. Co-ontwikkeling zorgt voor meer innovatie -zowel in een bedrijf als in de persoonlijke ontwikkeling-. Door deze co-ontwikkeling ontwikkel je namelijk ook een 'growth mindset' waar 'out of the box'denken -binnen een team en of bedrijf- een normaliteit wordt. Bedrijven die op internationale arbeidsmarkt aan het groeien zijn achten studenten met een internationale stage op hun cv daarom extra aantrekkelijk om aan te nemen.

4. Het ontwikkelen van nieuwe -internationale- vormen van leiderschap.

Bij leiderschap komt de gedachte van een hiërarchische bedrijfscultuur nog wel eens op, een cultuur waarin één persoon, of enkele personen, vertellen wat je moet doen. Maar wie zegt dat jij als twintiger niet al kan bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe vormen van leiderschap? Uit recente onderzoeken blijkt dat -door de globalisering van bedrijven- de bedrijfscultuur en daarmee de leiderschapsstijl aan het veranderen is. Van leiders wordt steeds meer verwacht dat ze kennis over de toekomst hebben en zich snel aan de -toekomstige- veranderingen binnen de bedrijfswereld kunnen aanpassen. Door een stage in het buitenland krijg je kans om jezelf als twintiger al te ontwikkelen op het gebied van de nieuwe vormen van leiderschap en zo word je nog aantrekkelijker voor bedrijven. De huidige generatie twintigers zijn immers de leiders van de toekomst. Een toekomst waarin internationale handel, betrekkingen en arbeidsplekken -globalisering- steeds belangrijker worden en een internationale stage ervaring steeds meer een pre wordt!

Reizen tijdens een podium in het buitenland

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!