Hoe... Een sollicitatiebrief - AIESEC in Nederland

Hoe... Een sollicitatiebrief

Zodra je die perfecte stage hebt gevonden en klaar bent om te solliciteren, moet je ervoor zorgen dat jouw sollicitatiepakket net zo perfect is. Dat pakket omvat zeker jouw cv en een sollicitatiebrief. Maar hoe schrijf je die sollicitatiebrief? Hier zijn 5 tips die je zullen helpen.

Wat is een sollicitatiebrief?

Laat ik beginnen met uit te leggen wat een sollicitatiebrief precies is. Een sollicitatiebrief is een brief van één pagina, met als doel het bedrijf ervan te overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent voor de functie. Het doel van de brief is de lezer te leiden naar jouw cv. Normaal gesproken moet je dus voor elke sollicitatie een unieke sollicitatiebrief toevoegen.

Klaar om de jouwe te schrijven? Dan zijn hier de tips:

1. Maak het specifiek voor het bedrijf

jouw sollicitatiebrief moet origineel zijn, passend bij de baan waarop je solliciteert. Dit betekent dat elke sollicitatiebrief speciaal voor elke sollicitatie moet worden geschreven (ook al is jouw cv misschien niet veranderd). Het lijkt in eerste instantie misschien veel werk, maar een sollicitatiebrief is jouw de eerste kans om de lezer ervan te overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent, dus zorg ervoor dat je jouw tijd investeert om hem passend te maken voor het bedrijf.

2. Houd het kort

Het is gemakkelijk om meer te vertellen (en te schrijven) dan nodig is wanneer je ergens echt enthousiast over bent. Zorg er echter voor dat je alleen informatie opschrijft die daadwerkelijk relevant is voor deze specifieke baan. Dit kunnen relevante ervaringen of opleidingen zijn die je hebt gehad. Zodra het bedrijf jouw geweldige brief leest, zullen ze alle aanvullende informatie in jouw cv lezen.

3. Maak het visueel aantrekkelijk

Dit betekent niet dat je alles in InDesign of Canva moet ontwerpen (doe dat natuurlijk gerust), maar zorg er in ieder geval voor dat je de juiste stappen volgt in hoe je een formele brief schrijft. Dit omvat jouw contactgegevens, de contactgegevens van de persoon tot wie je je richt, de datum, een inleiding, de hoofdtekst en een oproep tot actie. Als je niet zeker weet hoe een formele brief eruit ziet, zoek dan gewoon naar voorbeelden op internet.

4. Schrijf in de stijl van het bedrijf

De toon van je stem is belangrijk bij alles wat je schrijft, omdat het een manier is om contact te leggen met jouw publiek. De tone of voice in jouw sollicitatiebrief draagt bij aan jouw eerste indruk. Probeer de stijl na te bootsen van hoe het bedrijf communiceert via bijvoorbeeld zijn website of LinkedIn. Zo weet het bedrijf ook dat je onderzoek hebt gedaan jouw (bonuspunt).

5. Eindig met een oproep tot actie

Wat in het derde punt al aan bod kwam, zorg ervoor dat je jouw brief eindigt met een call to action. Met een sterke afsluiting laat je de lezer weten dat ze contact met je kunnen opnemen, en tegelijkertijd zorgt zo'n afsluiting ervoor dat je overkomt als een vastberaden en vertrouwensvolle sollicitant.

Hopelijk helpen deze tips je wat meer met jouw solliciteren. En als je nog geen jouw ideale baan hebt gevonden, zijn er op het AIESEC opportunity portal tal van stages die je zullen helpen bij de kickstart van jouw carrière.


Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!