Je hoeft niet ver te gaan om ver van huis te zijn - AIESEC in Nederland

Je hoeft niet ver te gaan om ver van huis te zijn

Op slechts zes uur rijden van de Nederlandse grens verwachtte ik geen grote cultuurschok toen ik aan mijn stage in Berlijn begon. Maar ook al lijken culturele verschillen klein in de plaatsen die het dichtst bij huis liggen, het zijn vaak deze kleine dingen die bepalen hoe comfortabel we ons met een plaats voelen. Berlijn zit vol met deze kleine cultuurschokken die je kunnen verrassen.

indrukken uit Berlijn, Duitsland

Verrassing #1: Duitse efficiëntie is echt

Vanwege de zeer krappe woningmarkt in Berlijn besloot ik mijn eerste weken door te brengen in een hostel. Toen ik na een busreis van acht uur bij de incheckbalie stond, met zes maanden bagage achter me aan, had ik mijn eerste kennismaking met Berlijn. Ik had nog niet eens een 'goedenavond' ontvangen. Toch was de Duitser aan de andere kant van de balie al begonnen me - met uitzonderlijke nauwkeurigheid en snelheid - de regels van dit hostel uit te leggen. Ik was zo perplex dat ik niet merkte dat hij me al had ingecheckt terwijl hij zijn tirade voortzette. Voor ik het wist zat ik in mijn slaapzaal met een stel regels die zwaarder waren dan mijn bagage. Dit zette de toon voor de komende maanden, en ik had niet verwacht dat de stereotypen zo accuraat zouden zijn: efficiëntie en regels zijn alles, plezier en grapjes komen later.

Berlijnse muur in Duitsland met graffiti

Verrassing #2: Is Duitsland een ontwikkeld land?

De Duitsers worden vaak geroemd om hun technologische vooruitgang. Toch zijn sommige van hun systemen van voor 2000 (wat, laten we eerlijk zijn, de donkere eeuwen van de technologie waren). Blijkbaar heeft het iets te maken met het verlangen van Duitsers naar privacy dat ze overal contant betalen. Ik denk dat dat dezelfde reden is waarom ze geen enkele overheidsdienst hebben gedigitaliseerd; privacy lijkt het enige dat het kan winnen van efficiëntie. Nu kan ik niet zeggen dat het erg was dat mijn bank niet wist dat ik elke dag pizza als lunch nam. Wist je dat op een Duitse pizza pepperoni geen vlees zit? Ze leven echt in andere tijden...

Verrassing #3: Grimmig-Berlijn kan mooi zijn

Veel mensen zouden Berlijn niet als de mooiste stad van Europa beschouwen. Integendeel: Berlijn wordt vaak als ronduit lelijk bestempeld. Overspoeld door vuil en daklozen, stralen de smerige straten van Berlijn een heel ander soort schoonheid uit: diversiteit, respect en openheid. Elke Berlijnse wijk heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid, verenigd door het karakter van de stad. Dit soort diversiteit werkt op alle niveaus. Verschillende contrasterende persoonlijkheden dwalen door de brede, ruime straten en tonen elkaar wederzijds respect. Zelfs de daklozen dragen hun steentje bij. Als we schoonheid zouden definiëren als meer dan alleen het uiterlijk, zou Berlijn zeker in aanmerking komen als de mooiste stad van Europa.

Doen of niet?

Als je de kans krijgt om dicht bij huis te blijven, doe het dan. Het zal je een nieuwe kijk geven op een cultuur die je al dacht te kennen. Misschien vindt u geen eetstokjes of hotpots, maar daar gaat het niet om. Het plezier van reizen zit hem in het niet weten wat je zult vinden en waar je het zult vinden.

Dit bericht is geschreven door Frank van Doesum. Frank ging op uitwisseling met AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!