Een kijkje in de snelle wereld van start-ups - AIESEC in Nederland

Een kijkje in de snelle wereld van start-ups

Een kijkje in de snelle wereld van start-ups

Stel je voor dat je een geweldig, innovatief idee hebt, je hebt een ondernemersgeest, en je staat te popelen om dit idee in praktijk te brengen door jouw eigen bedrijf te beginnen. Allereerst is dat geweldig! Maar dat betekent ook dat je heel wat obstakels moet overwinnen. Misschien heb je veel geld nodig, de hulp van een groter bedrijf dat jouw product kan maken, of misschien heb je gewoon steun nodig van vrienden en kennissen. Hoe dan ook, als je eenmaal jouw start-ups hebt opgezet, heb je geen saai leven meer!

De wereld van starters is interessant

Een start-up is een bedrijf dat zich in de eerste fase van zijn activiteiten bevindt. Vaak hebben start-ups de intentie om verder te groeien dan hun oprichter, hebben ze meerdere werknemers en zijn ze van plan om groot te worden. Elk jaar wagen veel dappere ondernemers het erop om hun eigen innovatieve bedrijf op te zetten. Maar slechts enkele daarvan worden daadwerkelijk een succesvol bedrijf.

Bekende voorbeelden van die gelukkigen, of eenhoorns zoals ze worden genoemd, zijn Uber, Airbnb en Kahoot, maar er zijn er nog veel meer. Stuk voor stuk hebben ze de kracht om de wereld te veranderen met hun innovatieve ideeën.

Startende ondernemingen hebben meer kans om succesvolle bedrijven te worden wanneer zij in een gezond economisch ecosysteem zijn gevestigd. We kennen allemaal Silicon Valley als dé start-upstad van de VS, maar ook andere steden hebben een zeer goed start-upklimaat. Berlijn bijvoorbeeld, vanwege de betaalbare kantoorhuur, investeerders die bereid zijn start-ups te steunen, en omdat de creativiteit in de hele stad stroomt.

Waarom maar een paar eenhoorns?

Het opstartproces kan zeer lang duren, sommigen zeggen zelfs tot drie jaar. Gedurende deze tijd moet de oprichter zich maximaal blijven inspannen voor zijn bedrijf, en slimme, weloverwogen beslissingen nemen, omdat er over het algemeen veel onzekerheid zal zijn. Startende ondernemers moeten snel beslissingen nemen omdat ze moeten inspelen op de marktvraag. Zij hebben echter nog niet de macht om de vraag in een bepaalde richting te sturen (zoals grote bedrijven soms doen). Dit betekent niet dat startende bedrijven elke trend volgen, maar als ze dit snel kunnen doen, houdt niets hen tegen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van grotere bedrijven. Deze grote bedrijven zitten soms zo vast aan hun bureaucratie dat ze deze snelle beslissingen niet kunnen nemen.

Mentoren kunnen nuttig zijn
Veel startende ondernemers zoeken de hulp van anderen, meer ervaren mensen, om hen door hun startperiode heen te loodsen. Zoals bij alle andere dingen die we in het leven doen, kunnen we leren van anderen die die dingen vóór ons hebben gedaan.

Heb je er ooit aan gedacht om jouw een eigen bedrijf op te zetten? Dan is een Global Entrepreneur programma bij AIESEC misschien jouw mogelijkheid om een kijkje te nemen in deze snelle start-up wereld en te leren van ervaren start-up eigenaren.

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!