Mijn top 8 tips voor vrijwilligerswerk bij AIESEC - AIESEC in Nederland

Mijn top 8 tips voor vrijwilligerswerk bij AIESEC

In de maanden januari/februari heb ik deelgenomen aan het "We Speak"-project als vrijwilliger bij AIESEC in Bogotá, Colombia. Ik leerde vrouwen uit het "Casa de Igualdad" (huis van gelijkheid) Engels in de hoop dat ze meer zelfvertrouwen zouden krijgen en zich zouden onderscheiden van de massa. Het was de beste ervaring in mijn leven, maar het vergde enige aanpassing om er het beste van te maken.

Dans alsof niemand kijkt, geniet gewoon!

Mijn Top 8 Tips voor het doen van een -buiten Europa- Vrijwilligerservaring met AIESEC:

1. Wees flexibel

Toen ik op het vliegveld van Bogotá aankwam, duurde het 1,5 uur om door de beveiliging te komen. Uiteindelijk kwam ik erdoor en Luis (van Aiesec) bracht me naar een hostel waar ik 6 weken verbleef. Het idee was een gastgezin, maar die konden ze niet vinden. Uiteindelijk vond ik dat prima, want ik vond het hostel erg leuk!

2. Gebruik lichaamstaal

Duolingo heeft me een beetje geholpen met het oefenen van Spaans, maar functioneren in Bogotá was een grotere uitdaging dan ik dacht. Op straat verstaat niemand Engels. Daarom moest ik lichaamstaal gebruiken en mijn Spaanse kennis opvoeren.

3. Geen dar papaya

"No dar papaya" - het is een Colombiaanse spreektaal die zoveel betekent als: breng jezelf niet in een positie waarin iemand gemakkelijk misbruik van je kan maken. Bogotá was natuurlijk niet zo veilig als Groningen, waar ik vandaan kom. Het is belangrijk dat je je daarvan bewust bent, want je moet je anders gedragen op straat. Ik gebruikte mijn telefoon niet, droeg alleen spijkerbroeken en t-shirts, allemaal omdat ik al opviel als toerist (lang en blond).


4. Ga naar een taalcafé

De plaats waar ik het meest Spaans heb geleerd, was in een taalcafé. Ik begon aan de Engelse tafel en uiteindelijk leerde ik veel Spaans aan de Spaanse tafel. Het was een leuke plek om mensen te ontmoeten, want iedereen staat ervoor open.

5. Probeer al het eten

In mijn hostel kreeg ik elke ochtend een Colombiaans ontbijt. Eerst moest ik wennen aan het eten omdat het erg zout was, maar na een tijdje waardeerde ik het. Ik denk dat jouw tong en lichaam zich aanpast aan vreemd voedsel.

6. Gebruik vrije tijd om te verkennen

Ik gaf maar 2 uur per dag les, 5 dagen per week, dus ik had veel vrije tijd. Door de week ging ik met Serena (het meisje waarmee ik les gaf) Bogotá verkennen. In het weekend bezochten Serena, Karolina (Serena's gastvrouw) en ik dorpjes in de buurt van Bogotá. Colombia heeft zoveel te bieden!

7. Zoek een comfortabele plaats

Als ik me overweldigd voelde door de grote stad, de taal of de mensen, ging ik naar het Simon Bolivar Park. Daar voelde ik me op mijn gemak, daarheen gaan voelde als een mentale verfrissing. Het is belangrijk om jezelf niet te verliezen tijdens de reis, gun jezelf ook wat me-time!

8. Dans alsof niemand kijkt!

Colombia is beroemd om zijn salsa. Als Nederlands meisje wist ik niet hoe ik moest dansen. Maar wat maakt het uit? Dans alsof niemand kijkt, gewoon genieten!

Dat is een belangrijke boodschap voor jouw de hele reis:
E-N-J-O-Y!

 

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Lees hier meer van onze ervaringsverhalen.

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!