De impact van vrijwilligerswerk... - AIESEC in Nederland

De impact van vrijwilliger zijn...

Omdat ik altijd graag iets terug wil doen voor de wereld, besloot ik dat ik vrijwilligerswerk wilde doen in een ander land. Voor mij is dit ook de beste manier om een land en zijn cultuur echt te leren kennen. Mensen hadden me verteld dat AIESEC de perfecte organisatie hiervoor is, omdat de activiteiten die AIESEC doet echt een impact hebben.

Mijn vrijwilligersreis in Medellin

Omdat ik al wat Spaans sprak, besloot ik dat ik mijn vrijwilligersproject in Medellin, Colombia wilde doen. Tijdens mijn project werkte ik vijf dagen per week op een kleuterschool. Op de school gaf ik Engelse les en hielp ik met andere activiteiten. Naast het lesgeven organiseerde het lokale AIESEC comité evenementen en in de weekenden gingen we vaak op reis om Colombia te leren kennen.

Toen ik elke dag op de school werkte, had ik wel wat moeilijkheden. Op sommige dagen bereidde ik een hele les voor, maar werden alle lessen afgelast. Je leert je aan deze situaties aan te passen en snel met nieuwe plannen te komen. In Nederland hebben we geweldige faciliteiten om onze jeugd te onderwijzen, het was erg interessant om te zien hoe ze in Colombia hetzelfde doel proberen te bereiken, zonder al deze middelen en geld.

Natuurlijk waren er heel wat culturele verschillen tussen mijn thuisland en het land van mijn project. De taal, het eten en de mensen zijn anders. Sommige dingen vond ik leuker en andere minder. Ik ben normaal erg punctueel, in Colombia moest ik leren om overal minstens een half uur te laat voor te zijn. De gastvrijheid van de Colombiaanse bevolking is iets waar ik van hield. Ze zorgen ervoor dat je je meteen thuis voelt en je kunt nooit ergens weggaan zonder eerst wat gegeten te hebben.

De invloed op mij

De hele ervaring heeft me geholpen in te zien hoe ik uitdagingen aanpak. Het liet me zien hoe ik reageer in een situatie waarin ik niemand of niets ken. Het belangrijkste wat ik hiervan geleerd heb, is dat het oké is om mensen om hulp te vragen en dankbaar te zijn als mensen je hulp aanbieden. Je kunt echt iets leren van iedereen die je ontmoet. Voor de rest van mijn leven zal ik proberen dit te onthouden en door te geven aan anderen.

Zonder twijfel is het moeilijk als je ergens alleen bent en de taal niet spreekt. Maar deze ervaring bewees me dat er altijd een manier is om met elkaar te communiceren via handgebaren, eten of zelfs muziek. Ook zag ik dat het beter is om je te richten op de overeenkomsten die je hebt. Wist je dat zowel Colombianen als Nederlanders graag klagen over het weer?

Toen ik net in Colombia aankwam, sprak ik heel weinig Spaans. Niet alleen dat, ik kende het land niet en ik kende er niemand. Toen ik zes weken later het land verliet, kon ik de taal spreken, voelde ik me thuis in Medellin en had ik veel nieuwe vrienden. Al met al heeft het doen van een vrijwilligersproject niet alleen invloed op de lokale gemeenschap, maar heeft het ook een grote invloed op jou.


Dit bericht is geschreven door Tinka Overschie. Tinka ging op uitwisseling met AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Vind meer ervaringsverhalen van AIESEC vrijwilligers hier.

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!