Plastic is het nieuwe zwart - AIESEC in Nederland

Plastic is het nieuwe zwart

Bestel een drankje op straat in Solo (officieel Surakarta genaamd) en je krijgt een plastic beker met een plastic deksel, een rietje om gemakkelijk te drinken, een plastic zakje om de beker te beschermen en een klein plastic zakje om gemakkelijk mee te nemen. Kijk eens rond waar je jouw afval kunt weggooien. Nee, geen prullenbakken te vinden ....

Er is weinig tijd om te wachten op een wonder om ons gedrag te veranderen, als we kijken naar het effect van plastic op de natuur.

Misschien weet iemand anders waar je het afval moet laten? Je ziet dat sommige mensen hun plastic afval in de rivier gooien. Als je beter naar de rivieroever kijkt, zie je al het opgestapelde afval. Geen wonder dat de Bengawan, de rivier die ooit het mooiste bezit van Solo was, er nu zo uitziet.

De Bengawan

Ik koos voor het Green Revolution 5.0 vrijwilligersproject in Indonesië omdat ik meer wilde leren over de Indonesische cultuur, meer kennis wilde opdoen over afvalbeheer en vrijwilligerswerk wilde doen in het buitenland.

In 6 weken deden ik en collega-vrijwilligers veel activiteiten in Solo. Zoals lesgeven op middelbare scholen, lokale markten bezoeken, mensen interviewen op openbare plaatsen en spreken met de overheid en NGO's over problemen in Surakarta.

De verborgen gevaren van vervuiling

Als vrijwilliger in dat project leerde ik dat het probleem met afvalbeheer vooral is dat mensen zich niets lijken aan te trekken van zwerfvuil. Afval op straat is een deel van hun leven geworden, een deel van hun omgeving. De meesten zijn zich niet bewust van de gevaren ervan, zoals de verspreiding van ziekten of het blokkeren van rioleringen.

Het is een van de redenen waarom mensen weinig geld of aandacht besteden aan goed afvalbeheer. Maar naarmate de druk op de stortplaats van Solo toeneemt (die al meer dan 10 jaar overbelast is met afval), neemt ook het belang van het probleem toe. Ondanks deze verzwarende problemen lijkt het erop dat de mensen geen verantwoordelijkheid willen nemen voor de problemen die er zijn. Of zoals iemand in Solo het uitdrukte: "het is onze cultuur, die kunnen we niet veranderen".

Plaatselijke riolering

 Wat kunnen we doen?

Maar is het waar dat we de manier waarop we dingen doen niet kunnen veranderen? Laten we eens kijken of er iets in jouw opkomt als we aan jouw denken. Is er een gewoonte die u moeilijk te veranderen vindt? Hoe zit het met iets simpels als boodschappen doen, hoeveel plastic koop je en gooi je elke dag weg? Is het echt nodig, of zou je ook wat plastic tasjes kunnen vervangen door een herbruikbare tas.

Plastic is een groot onderdeel van hun dagelijks leven, dat het moeilijk is om aan een leven zonder te denken. Maar er is weinig tijd om te wachten op een wonder om ons gedrag te veranderen. Als we kijken naar de impact van plastic op de natuur, is één ding duidelijk. Doe het nu!

Het kan net zo goed iets eenvoudigs zijn als het drankje dat je op straat bestelt in jouw hand houden in plaats van het met plastic zakken te vervoeren. Je hebt altijd een keuze!

Dit bericht is geschreven door Chloë de Vries. Chloë ging op een Global Volunteer project van AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. Schrijf je in en leer meer over wat we voor jou te bieden hebben!

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!