Mijn eerste keer in Ghana - AIESEC in Nederland

Mijn eerste keer in Ghana

Toen ik het vliegveld uitliep, werd ik overweldigd door alle onbekende indrukken. Overal stonden mensen naar ons te kijken en naar ons te roepen. Toen Luc en ik eindelijk onze gids vonden, verwelkomde hij ons simpelweg met de tekst: "Hebben jullie al jouw geld?"

Vrijwilligerswerk in Ghana met aiesecOndanks de lange vlucht en de tijd (het was middernacht), Ik kon niet slapen tijdens de vier uur durende busrit naar huis. Ik vroeg me echt af waarom ik me voor deze ervaring had opgegeven en hoe ik van mijn tijd in Ghana zou gaan genieten. Na mijn eerste uren slaap in een echt bed in Ghana werden mijn zorgen minder. Onze huiseigenaar ontving me vriendelijk bij hem thuis en probeerde het me echt naar de zin te maken. Een paar uur later leidde hij ons rond, leerde ons trucjes en wat Ghanese woorden en nam ons mee naar zijn moeder voor de lunch.

Na deze ervaring begon ik steeds meer van dit avontuur te genieten. Vooral het ontdekken van een nieuw land en een cultuur die zo anders is dan de mijne. Ik heb geleerd dat de Ghanese mensen echt een van de vriendelijkste en eerlijkste mensen zijn die ik ooit heb ontmoet. Dit bleek uit de vele uitnodigingen voor spontane etentjes en uit het feit dat sommige vreemden voor ons opkwamen toen iemand ons probeerde op te lichten. De Ghanese cultuur verschilt echt van de mijne. Soms kreeg ik daardoor heimwee en wilde ik terug naar Nederland. Door al mijn ervaringen begon ik de cultuur en de manier van leven te begrijpen. Ik werd erg dankbaar dat ik met al mijn kansen in Nederland ben geboren. Maar ik ben ook verbaasd over hoe de Ghanezen met hun problemen omgaan en hoe ze altijd positief proberen te blijven.

Twee aiesec vrijwilligers in Ghana bij de Medicine projectHet gaf me ook wat inzicht in een heel andere cultuur en haar problemen en voordelen, en mijn eigen cultuur werd me duidelijker. Naast deze lessen heb ik ook genoten van mijn tijd in Ghana en de vele dingen die ik leuk vond aan het land. Van het drukke leven op straat, hun markten met prachtige stoffen. Dit alles terwijl de Ghanese muziek in de straten speelt. De lege stranden met kokosnoten, verse mango's en ananassen, olifanten en de verkopers op straat zijn slechts een fractie van wat ik mis.

Als ik terugkijk op mijn ervaring, ben ik zo blij dat ik deze kans heb aangegrepen. Ik heb veel over mezelf geleerd, maar nog meer over verschillende culturen. Ik ben erg blij dat ik nu weer terug ben in Nederland. Toch zijn er veel dingen waardoor ik terug wil naar Ghana en mijn vrienden daar.

Lotte in Ghana bij Medicine Project

Dit bericht is geschreven door Lotte. Lotte ging op uitwisseling met AIESEC. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren.

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!