Kijken achter de façade in Brazilië - AIESEC in Nederland - AIESEC in Nederland.

Achter de façade kijken in Brazilië

Ook al kon ik maar zes weken in Brazilië doorbrengen, ik weet zeker dat ik een verschil heb gemaakt in hun leven. En zij maakten een verschil in het mijne.

Ik kwam naar Brazilië na mijn eerste jaar universiteit en veel enthousiasme om mijn sporen achter te laten in een ander land ver weg van Europa. Toen ik uiteindelijk het AIESEC SMART project vond, was ik blij dat ik vrijwilligerswerk kon doen terwijl ik de vaardigheden oefende die ik op de universiteit had geleerd.

Op2 juli 2018 kwam ik naar Brazilië en stond mijn gastgezin me op te wachten op het vliegveld. De eerste dag was al een perfecte duik in de Braziliaanse cultuur. Te beginnen met de dag van de Braziliaanse voetbalwedstrijd. De vreugde van de mensen is echt inspirerend en motiveerde me voor de komende weken van het project.

Het platteland van Brazilië verkennen met andere vrijwilligers

Het SMART-project gaat over de 17e van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen: Partnerschap voor de Doelen. Ik en mijn collega Monika uit Polen, die ook bedrijfskunde studeert, kwamen naar de NGO Instituto Vida, op een uur rijden van mijn gastgezin in Vitória, Brazilië.

De NGO leek in een zeer goede staat te verkeren aangezien de kinderen naar school konden gaan en ook andere activiteiten zoals surfen of judo konden doen. Bovendien zorgden ze voor veel speelgoed en kleding. Na de eerste week had ik het gevoel dat de NGO heel vlot werkte, afgezien van enkele structurele problemen en ook met de andere vrijwilligers. Ik was me niet bewust van de grotere problemen van dit land.

Eerlijk gezegd veranderde deze mening na mijn eerste week. Ik waardeerde echt de vrolijkheid van alle medewerkers van de NGO en hun belangstelling voor mijn cultuur. Vaak werd ik echter geconfronteerd met schokkende verhalen, bijvoorbeeld toen de directeur van de NGO me vertelde dat ze niet kon schrijven of toen een andere medewerkster me vertelde dat ze moeite had met wiskunde. Een echt triest voorval bij mijn NGO zette me nog meer aan het denken over mijn project.

Omdat ik in een weeshuis werkte, begon ik mezelf te vergelijken met de kinderen die daar woonden. Hoe kon ik hun leven een beetje beter maken? Er zijn veel problemen in dit land, maar na enige tijd realiseerde ik me dat het grootste probleem het gebrek aan goed onderwijs en perspectieven is. Daarom begonnen mijn collega en ik geld in te zamelen om de meisjes in het weeshuis weerbaarder te maken. We creëerden een fondsenwervingscampagne en probeerden deze campagne op verschillende kanalen aan de man te brengen.

Ook al kon ik maar zes weken in dit land doorbrengen, ik geloof dat ik mijn impact heb gemaakt. En zij maakten een verschil in de mijne.

"Na het project besefte ik dat ik een veel bewuster en positiever mens ben geworden."

Vooral de fondsenwerving vergde veel uithoudingsvermogen en hard werken. Anderzijds bood het project me ook de beste vriendengroep die ik me ooit had kunnen wensen. Ik verlaat deze ervaring en voel me zo gemotiveerd voor mijn volgende AIESEC ervaring!

Deelneemster Pia in Brazilië

Dit bericht is geschreven door Pia Schindera. Pia ging op een Global Volunteer project van AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!