De doelstellingen van de organisatie ten volle beleven als vrijwilliger

De doelstellingen van de organisatie ten volle beleven als vrijwilliger

Een kort verhaal over mijn ervaring als vrijwilliger voor AIESEC in Mendoza, Argentinië deze zomer. En hoe het werk van het lokale comité daar een bemoedigend voorbeeld is voor ons allemaal

Gastvrije cultuur

"Onze plek staat open voor iedereen die zijn toevlucht zoekt in onze stad en geen andere plek kan betalen of heeft om te verblijven."

Dit was het antwoord van een van de katholieke paters die de "Hogar del Migrante" leiden, toen ik hem voor het eerst vroeg welke mensen in hun huis mogen wonen. De "Hogar del Migrante" is een tehuis voor migranten en vluchtelingen in Mendoza, Argentinië. Sinds de beroemde "Wir schaffen das"-toespraak van Angela Merkel drie jaar geleden zijn dergelijke geluiden in heel Europa nauwelijks meer te horen.In Argentinië lijkt het klimaat echter nog steeds veel gastvrijer voor mensen die hun land zijn ontvlucht.

Voorlopig blijft het onduidelijk hoe deze houding mettertijd zal veranderen. Bijvoorbeeld, zodra de steeds slechter wordende economische situatie in Venezuela meer migranten buiten de directe buurlanden richting Argentinië duwt. De warme en gastvrije aard die ik ervoer in de "Hogar del Migrante", waar ik zes weken werkte als vrijwilliger van AIESEC, was echter een aangename eigenschap van bijna alle mensen die ik tijdens mijn verblijf in Argentinië ontmoette.

vrijwilliger fabian op zijn uitwisseling in argentinië met vrienden die vlaggen vasthouden

Zoveel verschillende landen: Global Village van AIESEC Mendoza

Mijn vrijwilligersproject

Omdat ik AIESEC en haar doelstellingen nog niet kende, leerde ik AIESEC kennen als een organisatie die wereldwijd stages en interculturele uitwisselingen organiseert. Dit is vergelijkbaar met wat ik wist toen ik op de middelbare school op studentenuitwisseling ging. Toen ik solliciteerde voor een Global Volunteer project bij AIESEC, wilde ik een positieve impact hebben op de lokale gemeenschap. Mijn doel was om te helpen waar ik kon om de situatie van de mensen waarmee ik zou werken te verbeteren. In dit geval meer specifiek de immigranten in Mendoza.

Ik had me echter nooit kunnen voorstellen op welke schaal AIESEC invloed kan hebben op zo'n breed scala aan maatschappelijke problemen als in Mendoza het geval was. Ik kwam bij de immigrantenopvang aan als de eerste AIESEC-vrijwilliger samen met andere vrijwilligers, afkomstig uit Brazilië en Colombia. We hebben de eerste website voor de instelling opgezet, evenals verschillende social media accounts om de naam "out there" te krijgen. Dit was cruciaal omdat het opvanghuis altijd hulp nodig heeft, omdat het zonder enige overheidssteun opereert.

Een andere vrijwilliger, met talent voor videobewerking, slaagde erin de website en sociale media-accounts aantrekkelijker te maken. Daarnaast hielpen we ook met het organiseren van culturele evenementen in het opvanghuis. We hebben zelfs enkele mensen gemotiveerd om deel te nemen aan AIESEC's Global Village.

indrukken van vrijwilliger fabian over zijn uitwisseling in argentinië

Parade na een katholieke dienst voor de Boliviaanse gemeenschap in Mendoza, gesteund door de "Hogar del Migrante".

De impact van AIESEC in Mendoza

De hulp van AIESEC in Mendozas beperkt zich echter niet alleen tot de immigranten van de stad, maar gaat veel verder, met projecten die variëren van educatieve projecten voor kinderen van verschillende leeftijden tot zelfs het helpen van de honden op straat. Om al deze projecten gaande te houden, komt er elk jaar een aanzienlijk aantal vrijwilligers naar Mendoza. Het hele jaar door zijn er vrijwilligers in de stad en op piekmomenten lopen de aantallen op tot 70 personen tegelijk.

Vrijwilliger Fabian samen met andere AIESEC uitwisselingsdeelnemers

Plezier maken op onze wekelijkse vrijwilligersbijeenkomsten.

Aangezien al deze vrijwilligers onderdak en ondersteuning nodig hebben, kon ik het werk van de mensen van het lokale AIESEC-comité in Mendoza niet hoog genoeg waarderen. Sommige AIESEC-leden huisvestten tot 4 vrijwilligers in een appartement dat veel verwende Maastrichtse studenten nauwelijks groot genoeg zouden vinden voor henzelf alleen. Anderen moedigden familieleden zoals ouders en grootouders aan om vrijwilligers te ontvangen.

Dit alles zonder geldelijke compensatie in een land waarvan de inflatie de prijzen omhoog heeft doen schieten. Zelfs met normen die zo belachelijk hoog zijn, kunnen mensen het zich niet veroorloven fatsoenlijk te leven in vergelijking met wat ze verdienen.

Het verkennen van de "Alta Montaña" van de Andes!

Mijn conclusie als vrijwilliger

Dus naast een geweldige tijd met alle andere vrijwilligers en AIESEC-leden in Mendoza, waarbij we bijna elke dag feestten of samenkwamen in de stad, hadden de andere vrijwilligers en ik echt een positieve impact. Binnen de lokale gemeenschap hebben we geholpen waar ze dat het meest nodig hadden. Daarvoor wil ik de eer geven aan AIESEC Mendoza en zijn geweldige mensen. Het enige wat ik nog kan doen is hen nogmaals hartelijk bedanken. Zij leven ten volle waar AIESEC als organisatie werkelijk om draait.

Dit bericht is geschreven door Fabian Biermann. Fabian ging op een Global Volunteer project van AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!