Leven als een local met AIESEC!

Gedurende mijn tijd bij AIESEC was ik verantwoordelijk voor het aan boord sturen van studenten op professionele stages. Het gevaar daarvan is dat je, terwijl je stages zoekt voor die studenten, er misschien een vindt die geweldig is voor jezelf. Dit is precies wat mij overkwam. Geheel onverwachts besloot ik te solliciteren naar een stage aan de andere kant van de wereld, Hong Kong. Na drie maanden van solliciteren en voorbereidingen stapte ik op het vliegtuig dat me naar mijn nieuwe thuis zou brengen.

West ontmoet Oost

Op mijn eerste dag kreeg ik een rondleiding door het kantoor en wat me vooral opviel was dat ik de enige niet-KK-medewerker in het kantoor was. Ik werd verwelkomd met een dim sum lunch met de hele HR afdeling. Mijn collega's zijn allemaal superaardig en staan te popelen om me in het weekend wegwijs te maken in Hongkong. Hoewel de meeste collega's niet zo goed Engels kunnen spreken, doen ze echt hun best voor mij! Er zijn veel verschillen tussen de Nederlandse en Chinese cultuur, die ook in het werk erg aanwezig zijn.

Met mijn supervisors ben ik vrij informeel in tegenstelling tot de meeste andere werknemers, wat de bewering lijkt te ondersteunen dat er in de Chinese cultuur een groter gevoel van machtsafstand bestaat. Verder zijn de officiële werktijden van 09:00 tot 18:00 uur, maar mensen verlaten hier vaak pas na 20:00 uur het kantoor. Als stagiair ontsnap ik gelukkig aan deze gekke werktijden. Het mooie is dat er in de weekenden en vakanties genoeg tijd is om Hongkong en andere delen van Azië te verkennen!

AIESEC stagiaire op haar stage in Hong Kong

Meest memorabele moment

Het meest memorabele moment tot nu toe was het jaarlijkse Lentediner. Het diner werd gehouden op een chique locatie met een prachtig uitzicht op de haven van Hongkong. Tijdens de avond werden er veel spelletjes gespeeld waarbij je prijzen kon winnen. Daarnaast was er een gelukstrekking met waanzinnige prijzen (zoals drones, iPad, iPhone X, etc.), en aan het eind zong de CEO een aantal Chinese liedjes voor ons, iets wat je in Nederland nooit zou zien. Naast alle spelletjes en de gelukstrekking was er een kostuumwedstrijd en via Facebook vond ik op wonderbaarlijke wijze een Nederlands kostuum. Ik kwam in de finale terecht en kreeg veel complimenten. Het was erg leuk en het is geweldig om deel uit te maken van de organisatie!

Jolien uitgenodigd voor een feestje van haar collega's

Ik zal niet ontkennen dat er geen uitdagingen zijn, maar het AIESEC team in Hong Kong staat altijd klaar om te helpen. Ook het contact met de andere AIESEC stagiaires in Hong Kong is erg leuk. Tijdens mijn studie besefte ik dat ik in een internationale omgeving wilde werken. Deze ervaring in een Chinese multinational heeft me veel geleerd over culturele verschillen op de werkvloer en ik weet zeker dat het zeer waardevol zal zijn voor mijn toekomstige carrière!

Jolien op haar AIESEC-stage met andere stagiaires

Dit bericht is geschreven door Jolien Moonemans. Jolien ging op uitwisseling met AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. 

Meer lezen
Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!