Leven als een local met AIESEC! - AIESEC in Nederland

Leven als een local met AIESEC!

Gedurende mijn tijd bij AIESEC was ik verantwoordelijk voor het aan boord sturen van studenten op professionele stages. Het gevaar daarvan is dat je, terwijl je stages zoekt voor die studenten, er misschien een vindt die geweldig is voor jezelf. Dit is precies wat mij overkwam. Geheel onverwachts besloot ik te solliciteren naar een stage aan de andere kant van de wereld, Hong Kong. Na drie maanden van solliciteren en voorbereidingen stapte ik op het vliegtuig dat me naar mijn nieuwe thuis zou brengen.

West ontmoet Oost

Op mijn eerste dag kreeg ik een rondleiding door het kantoor en wat me vooral opviel was dat ik de enige niet-KK-medewerker in het kantoor was. Ik werd verwelkomd met een dim sum lunch met de hele HR afdeling. Mijn collega's zijn allemaal superaardig en staan te popelen om me in het weekend wegwijs te maken in Hongkong. Hoewel de meeste collega's niet zo goed Engels kunnen spreken, doen ze echt hun best voor mij! Er zijn veel verschillen tussen de Nederlandse en Chinese cultuur, die ook in het werk erg aanwezig zijn.

Met mijn supervisors ben ik vrij informeel in tegenstelling tot de meeste andere werknemers, wat de bewering lijkt te ondersteunen dat er in de Chinese cultuur een groter gevoel van machtsafstand bestaat. Verder zijn de officiële werktijden van 09:00 tot 18:00 uur, maar mensen verlaten hier vaak pas na 20:00 uur het kantoor. Als stagiair ontsnap ik gelukkig aan deze gekke werktijden. Het mooie is dat er in de weekenden en vakanties genoeg tijd is om Hongkong en andere delen van Azië te verkennen!

AIESEC stagiaire op haar stage in Hong Kong

Meest memorabele moment

Het meest memorabele moment tot nu toe was het jaarlijkse Lentediner. Het diner werd gehouden op een chique locatie met een prachtig uitzicht op de haven van Hongkong. Tijdens de avond werden er veel spelletjes gespeeld waarbij je prijzen kon winnen. Daarnaast was er een gelukstrekking met waanzinnige prijzen (zoals drones, iPad, iPhone X, etc.), en aan het eind zong de CEO een aantal Chinese liedjes voor ons, iets wat je in Nederland nooit zou zien. Naast alle spelletjes en de gelukstrekking was er een kostuumwedstrijd en via Facebook vond ik op wonderbaarlijke wijze een Nederlands kostuum. Ik kwam in de finale terecht en kreeg veel complimenten. Het was erg leuk en het is geweldig om deel uit te maken van de organisatie!

Jolien uitgenodigd voor een feestje van haar collega's

Ik zal niet ontkennen dat er geen uitdagingen zijn, maar het AIESEC team in Hong Kong staat altijd klaar om te helpen. Ook het contact met de andere AIESEC stagiaires in Hong Kong is erg leuk. Tijdens mijn studie besefte ik dat ik in een internationale omgeving wilde werken. Deze ervaring in een Chinese multinational heeft me veel geleerd over culturele verschillen op de werkvloer en ik weet zeker dat het zeer waardevol zal zijn voor mijn toekomstige carrière!

Jolien op haar AIESEC-stage met andere stagiaires

Dit bericht is geschreven door Jolien Moonemans. Jolien ging op uitwisseling met AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!