Verandert het buitenland met AIESEC je echt? - AIESEC in Nederland

Verandert het naar het buitenland gaan met AIESEC je echt?

Verandert het naar het buitenland gaan met AIESEC je echt?

Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is omdat niet alleen elke uitwisseling maar ook elke persoon anders is. Afhankelijk van waarom je naar het buitenland wilt (vrijwilligerswerk, stage...), en jouw verwachtingen, heb je jouw je eigen AIESEC-ervaring.

Wat kun je verwachten?

Veel mensen gaan naar het buitenland, onder andere om een andere cultuur te ervaren. Dit doe je zeker tijdens een AIESEC project, aangezien je veel contact hebt met de lokale gemeenschap. Ik heb ook de kans gehad om een tijdje naar het buitenland te gaan, en het was een van de beste ervaringen die ik ooit heb gehad. Ik heb een semester in het buitenland gestudeerd aan de universiteit in Milaan,
Italië, wat in het begin erg spannend en eng was, maar een ongelooflijke leermogelijkheid. Ik moest wennen aan een andere cultuur, ontmoette zoveel mensen en moest in een andere taal communiceren.

Verwachtingen en stereotypen

Voordat ik naar Milaan kwam, had ik een aantal verwachtingen over de stad, de mensen en het land zelf. Sommige van deze verwachtingen waren waar, maar andere niet. Ik kreeg deze verwachtingen omdat andere mensen me dingen vertelden over de Italiaanse cultuur. Ook heb ik sommige dingen vooraf gelezen, en dan zijn er nog de romantische Italiaanse films die me een beeld gaven. Al met al had ik een groot stereotype gecreëerd. Bijna iedereen heeft een bepaald beeld over andere culturen, of die nu negatief of positief zijn. Typische voorbeelden zijn: Italianen en Fransen zijn de beste minnaars, Nederlanders vervoeren zich alleen per fiets, en alle Aziaten zijn goed in wiskunde.

Het hebben van stereotypen hoeft niet slecht te zijn: een voordeel kan zijn dat we daardoor snel op een situatie kunnen reageren omdat we al een beeld in ons hoofd hebben van die situatie. Meestal zijn stereotypen echter negatief geformuleerd. Een groot nadeel is dat we daardoor verschillen tussen individuen negeren en dus generalisaties maken.

Leer jouw eigen cultuur kennen

Het verkennen van een andere cultuur kan u helpen deze stereotypen uit de weg te ruimen of er een kern van waarheid in te vinden. Maar bovenal zal een verblijf in het buitenland u helpen uw eigen cultuur beter te erkennen en te waarderen: jouw . En misschien zelfs enige waarheid vinden in jouw eigen land-stereotype. Tijdens mijn verblijf in Italië kwam ik er zeker achter hoe Nederlands ik ben, ik begon na een week mijn fiets te missen en klaagde over efficiëntie (ja, het is een Nederlands ding). Je zou kunnen zeggen dat ik trots ben op mijn eigen cultuur, ook al weet ik dat die niet perfect is.
Dus, om de vraag te beantwoorden of naar het buitenland gaan je echt zal veranderen: Persoonlijk geloof ik niet dat je echt verandert, maar het kan je zeker helpen om jouw kijk op bepaalde dingen te veranderen.

als je wat ervaringsverhalen wilt weten: https: //www.aiesec.nl/blog/experience-stories/

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Lees hier meer over onze ervaringsverhalen.

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!