Feminisme en islam - AIESEC in Nederland - De Nederlandse

Feminisme en islam

Feminisme en islam - een combinatie die van spanning lijkt te koken. Ik weet hoe moeilijk dit onderwerp kan zijn: Ik ben een Pakistaans meisje, opgegroeid in Duitsland en woon in Nederland. Om dit onderwerp te analyseren ben ik 6 weken naar Marokko gegaan om mensen te interviewen.

De laatste jaren is het thema vrouwenrechten en feminisme weer helemaal terug in de westerse samenleving. Als student psychologie ben ik geïnteresseerd in groepsgedrag en de mechanismen om te begrijpen waarom we ons gedragen zoals we doen. Daarom heb ik het onderwerp vrouwenrechten aandachtig gevolgd. Maar het viel me op dat meestal alleen de vrouwenrechten in westerse landen aan bod komen.

Een van mijn beste ervaringen: een reis naar de Sahara, inclusief een kamelentocht en een nacht onder de sterrenhemel van de woestijn.

Feminisme en islam

Maar hoe zit het met het feminisme in de islamitische wereld? Hoe ziet feminisme er daar uit? Welke rechten hebben moslimvrouwen? Mijn eigen familie komt uit Pakistan, dus ik weet heel wat over de islamitische en Arabische cultuur. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat het beeld over feminisme in islamitische landen veel diverser is dan westerse media vaak laten zien. In het verleden heb ik mijn eigen innerlijke geschillen gehad over de islam en de positie van de vrouw binnen mijn religie. Maar nadat ik mezelf beter had voorgelicht, ontdekte ik dat het helemaal niet zo slecht is als veel stereotypen suggereren. In Europa hebben mensen vaak het idee dat vrouwen in islamitische landen worden onderdrukt, en dat er niets wordt gedaan om dat te veranderen. Maar ik wist dat dit niet waar is: Moslimvrouwen komen wel degelijk op voor hun rechten, en ik wilde meer leren over dit type feminisme.

Mijn persoonlijke ervaring

Het bezoeken van supermooie moskeeën was niet erg moeilijk - Marokko zit er vol mee!

Om dit te realiseren ben ik naar Fés, Marokko gegaan en heb daar deze zomer gewoond. In Marokko ontdekte ik dat er in islamitische landen veel gebeurt op het gebied van vrouwenrechten. Ik leerde over de onderliggende mechanismen die een rol spelen in de Marokkaanse samenleving: religie, tradities, modernisme, oordelen van mensen, verwachtingen van familie, er zijn zoveel verschillende factoren. Mijn boodschap na terugkomst is deze: Islamitische landen zijn niet zo eenzijdig als veel mensen misschien denken. En de jongere generaties in islamitische landen proberen momenteel een verandering in gang te zetten - in de richting van meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Tijdens mijn reis heb ik veel mensen ontmoet die precies dit symboliseerden: de wil om verandering teweeg te brengen in hun samenleving. Ik denk dat dit buitengewoon moedig is en veel respect en aandacht van de wereld verdient.

Tijdens mijn verblijf kwam ik echter voor uitdagingen te staan.
Niet iedereen die ik benaderde was bereid met mij te praten; vrouwenrechten zijn een gevoelig onderwerp in Marokko. Maar ik gaf niet op, ik bleef zoeken naar Marokkaanse mensen tot het einde van mijn reis. Ik heb zelfs mijn laatste interview gehouden op de luchthaven van Fés, op weg naar huis!

De magische blauwe stad - Chefchaouen. Blijkbaar is de stad blauw om de nabijheid van de hemel te symboliseren.

De mensen die bereid waren met mij te praten en mijn gesprekken met hen zijn allemaal te vinden op mijn blog: http://www.parindah.com
Mijn blogposts hebben allemaal een andere kijk op feminisme: ik bespreek hoe Marokkaanse relaties werken, hoe het is voor volwassen vrouwen, voor mannen, en nog veel meer. Bekijk het zeker en krijg een nieuwe kijk op hoe feminisme eruit kan zien!

Help de kloof te overbruggen!

Ik was op zoek naar een organisatie die me zou helpen om naar Marokko te gaan en contact te leggen met de lokale bevolking. AIESEC gaf me dat platform. Ik stuitte op Nour Project. Een project dat een brug wil slaan tussen de Arabische en de westerse wereld. Ik ben erg dankbaar voor de kans die de Nour Project mij bood! Het begeleidde mijn reis naar Marokko en stelde me in staat me te verdiepen in een belangrijk onderwerp.

Maar naast werken had ik ook genoeg tijd om te reizen en het land te zien! Hier zijn wat foto's van de geweldige dingen die ik in Marokko heb gedaan. Van een reis naar de Sahara tot het bezoeken van prachtige moskeeën en een stad die helemaal in het blauw is geschilderd. En, aan het einde van dit artikel vind je een korte video van een privé jamsessie die ik kreeg - ik heb het gevoel dat ik de drums nog steeds in mijn achterhoofd kan horen!

Ik hoop je te zien op mijn blog!
- Saira

Dit bericht is geschreven door Saira Wahid. Saira ging op een vrijwilligersproject van AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!