Mijn doel ontdekken in Egypte - AIESEC in Nederland

Het ontdekken van mijn doel in Egypte

In het algemeen is AIESEC een fantastische manier om buiten jouw comfortzone te treden. Vooral door je echt onder te dompelen in een geheel nieuwe, compleet andere manier van leven. Dit is wat ik deed in Egypte!

Voorbereiding

Dit jaar, toen de zomervakantie steeds dichterbij kwam, besloot ik dat ik iets anders wilde doen. Ik ben altijd een groot voorstander geweest van vrijwilligerswerk en van reizen, maar de druk van de universiteit om stage te gaan lopen op het gebied van mijn studie (Internationaal en Europees recht) doemde op boven mijn hoofd. Ik wist niet wat ik moest kiezen, totdat een vriend zei: "Waarom combineer je niet beide en probeer je AIESEC?". Onnodig te zeggen dat de volgende maanden een waas van voorbereiding waren, want ik had gekozen voor het project Justitie; werken in een advocatenkantoor in Caïro, Egypte. Toen de dag van mijn vlucht aanbrak, voelde het hele voorbereidingsproces vanuit een gezellige kamer als een verre waas toen de realiteit me in het gezicht sloeg. Ik ging naar Egypte. En ik ging voor 6 en een halve week.

Adembenemend land

Mijn eerste dagen in Caïro waren een drukte van autotoeters, onderhandelen over prijzen en luisteren naar gebedsoproepen die 5 keer per dag over de stad galmden vanuit de vele moskeeën die in de metropool lagen. Het was ook de tijd dat ik al mijn medevrijwilligers ontmoette die van over de hele wereld kwamen. Al met al een prachtige ervaring omringd te zijn door gelijkgestemde mensen die wilden reizen en de wereld wilden zien. Ieder van hen had zijn eigen unieke ideeën om de wereld ten goede te veranderen. Het was geweldig om te zien hoe we allemaal een andere reden hadden om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen!

Het duurde anderhalve week voordat ik aan mijn vrijwilligersprogramma begon. Dit gaf me de tijd om Egypte te verkennen en te zien hoe het moderne leven was opgebloeid. Dit alles tegen de prachtige achtergrond van de oude geschiedenis. Ik had het geluk de piramides van Gizeh en de adembenemende Vallei der Koningen in Luxor te bezoeken. Voor zulke ingewikkelde oude wereldwonderen staan was vernederend. Je kon van dichtbij zien hoe beschavingen duizenden jaren voor ons leefden en hun samenlevingen cultiveerden.

AIESEC vrijwilliger

Een advocatenkantoor als een familie

Het advocatenkantoor waar ik werkte was een van de top advocatenkantoren in Egypte, ze kregen zelfs een aanbevelingsbrief van de ex-president! Het was een heel andere manier van werken dan in Europa. De werktijden waren namelijk veel langer en alle advocaten van het kantoor, de stagiairs en vooral de heer Loutfi (de hoofdadvocaat en oprichter van het kantoor) gingen met elkaar om als een familie.

Als je ooit problemen ondervond met jouw taken, kon je naar het kantoor van de heer Loutfi gaan en hij zou je op een vriendelijke, zorgzame manier juridische kwesties uitleggen en je altijd stimuleren om jepotentieel te vervullen jouw . De taken die hij gaf waren meestal onderzoekstaken naar bepaalde internationale zaken waaraan hij werkte. Dit was perfect voor mij en mijn studie en daagde mij uit om een volledig begrip te krijgen van het internationaal recht. Vanuit een Europees, Egyptisch en Engels standpunt.

De algemene praktische werkervaring heeft me geholpen vertrouwen te krijgen in mezelf en mijn kennis, die soms wankelt in een klaslokaal en een strikt theoretische omgeving. Door de stage kon ik mijn kennis in de praktijk brengen en uit de eerste hand zien hoe internationale rechtsstelsels functioneren, waardoor ik me veel zekerder voelde over mijn toekomstige carrière met vertrouwen in de wereld van het werk.

Het verkennen van culturele verschillen

In de weekends hebben we ons echt ondergedompeld in de mensen en de verschillende culturen in heel Egypte. Een belangrijk voorbeeld is een weekend dat we doorbrachten in Siwa Oase. Het is een heel klein oasestadje midden in de woestijn. Tijdens dit weekend ontmoetten en verbleven we bij de plaatselijke bevolking en leerden we over hun gewoonten en manier van leven. Hoe ze zulke hete zomers in de woestijn overleven en de manier waarop ze voedsel verbouwen in zulke schaarse groeiomstandigheden.

Maar er is grote ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op deze plaatsen. Als meisje uit de westerse wereld groeide ik op met kennis van mijn rechten. De lokale realiteit zien was soms erg moeilijk voor mij. Zien dat meisjes van mijn leeftijd en jonger niet altijd naar buiten konden en niet dezelfde vrijheid hadden als mannen.

Hoewel het schokkend was, heeft deze realiteit echt een groter rechtvaardigheidsgevoel in mij aangewakkerd. Ik ben nog zekerder geworden van mijn carrièrepad, omdat ik geloof in de ontwikkeling van het internationaal recht en meer in het bijzonder in de handhaving van de mensenrechten. Dit is een klus die tijd zal kosten, maar ik ben er nu zekerder van dat ik zelf een individueel verschil kan maken om ervoor te zorgen dat deze klus wordt geklaard.

Bedankt, AIESEC!

In het algemeen is AIESEC een fantastische manier om buiten jouw comfortzone te treden. Vooral door je echt onder te dompelen in een geheel nieuwe, compleet andere manier van leven. Mijn ervaring met vrijwilligerswerk in Egypte stelde me in staat om verder te kijken dan het stereotype beeld dat de media van het leven in het Midden-Oosten schetsen. Ik mocht het zelf ontdekken, waardoor ik de schoonheid en vriendelijkheid van de mensen kon onthullen en meer begrip kreeg voor hun cultuur. Als je de wereld vanuit een andere, intiemere hoek wilt zien, dan is AIESEC perfect voor jou.

Dit bericht is geschreven door Anna Blake. Carolin ging op vrijwilligersproject bij AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages aan met als doel leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!