Hoe mijn cultuurschok veranderde in een geweldige ervaring - AIESEC in Nederland

Hoe mijn cultuurschok veranderde in een geweldige ervaring

6 weken geleden, toen ik nog thuis was, wist ik niet echt wat ik kon verwachten. Ik was opgewonden om naar Indonesië te gaan, maar ook erg nerveus.

Eerste indrukken

Toen kwam ik aan in Malang. Ik dacht dat ik culturele verschillen meemaakte: de drukke straten met alle motoren, iedereen die echt religieus is, het andere eten en natuurlijk de rubberen tijd. Ik wist niet, dat dit niets was vergeleken met wat mij te wachten stond. Dat de cultuur in Malang niet zoveel verschilt van mijn cultuur thuis. Ik begon me dat te realiseren toen ik aankwam in mijn dorp: Donomulyo, een kleine plaats op 2 uur afstand van Malang. Hier voelt het alsof je terug in de tijd reist. De mensen in Donomulyo zijn niet gewend om buitenlanders te zien, spreken geen Engels, hebben oude tradities, hebben geen WIFI en geen normale douches en toiletten... Ja, ik ervoer een grote cultuurschok in mijn eerste week. Eigenlijk werd alles nooit normaal voor mij. Elke dag was een nieuwe dag met nieuwe verrassingen en ik verveelde me hier nooit.


Onze vrijwilliger met andere deelnemers aan het programma in Indonesië

(Reizen door Indonesië met de andere vrijwilligers)

Mijn onderwijservaring

Tijdens het project gaf ik Engelse les aan een islamitische middelbare school. Het was de eerste keer dat ik les gaf aan een hele klas. Ze waren enthousiast over mijn aanwezigheid, maar ze waren ook erg bang om Engels te spreken. Ik ontdekte dat het verbeteren van hun Engels niet mijn doel was in deze 6 weken, maar het wegnemen van hun angst. Daarom moest ik manieren bedenken om hen te laten spreken, zonder dat het eng zou zijn. Het was echt een uitdaging, maar het gebruik van spelletjes en hen actiever maken hielp echt. Ik vond het leuk om de leerlingen les te geven en ik was echt blij te zien dat ze minder bang en meer gemotiveerd waren. Het was geweldig om mijn impact te zien, en ik voelde me echt speciaal toen de school een verjaardags- en afscheidsfeestje voor me organiseerde, iets wat ze nooit eerder deden voor andere AIESEC-vrijwilligers!


AIESEC vrijwilligers in Indonesië op hun project

(Het vieren van mijn verjaardag)

Mooi Indonesië

Naast het lesgeven deed ik veel activiteiten. Ik heb met andere AIESEC-vrijwilligers prachtige plekken op Java bezocht, zoals bergen, tempels en stranden. De tweede dag dat ik in Indonesië was, ging ik al naar het Bromo gebergte. Dit was een goede manier om alle anderen te leren kennen. Het was geweldig om al deze plaatsen te zien en om met de anderen om te gaan en al onze ervaringen te delen. Tijdens de week leerde de lokale bevolking me meer over hun cultuur door me mee te nemen naar concerten, parades en dansen.


Kleurrijke dansers in de straten van Indonesië

(Indonesische dansen op straat)

Het was het engste wat ik ooit in mijn leven heb gedaan, maar het was het zo waard. Helemaal alleen naar de andere kant van de wereld gaan, meer leren over andere culturen en mijn vaardigheden ontwikkelen. Ik heb echt geleerd om alles wat ik thuis heb te waarderen. En ik zal dit avontuur nooit vergeten!

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!