Samenwerking in een cultureel divers team - AIESEC in Nederland

Samenwerking in een cultureel divers team

"Culturele diversiteit is mooi en kan jouw organisatie of jouw team versterken!"

Elke organisatie of bedrijf heeft zijn eigen typische cultuur. Een cultuur kan worden omschreven als stilzwijgende kenniswat betekent dat het contextgebonden is, en niet gemakkelijk om de kennis over te dragen aan buitenstaanders. Er zijn specifieke gebruiken wat mensen elke dag doen, of een specifieke manier van begroeten. Bovendien kan de communicatie zowel heel formeel als heel informeel zijn, afhankelijk van het bedrijf waar je het over hebt.

Het mengen van culturen

Toch betekent één organisatiecultuur niet dat er geen culturele verschillen tussen de werknemers kunnen bestaan.

In vergelijking met enkele jaren geleden staan managers vandaag voor een extra uitdaging om teamwerk te bevorderen. Omgaan met taalbarrières, tijdsverschillen en culturele verschillen zijn slechts enkele van die extra uitdagingen.

Niet alleen bedrijven hebben te maken met culturele verschillen. Het kan ook voorkomen wanneer studenten moeten samenwerken voor een universitair groepsproject, binnen AIESEC-teams, of misschien zelfs binnen het plaatselijke voetbalteam. Of deze samenwerking nu gedwongen is, of zelf gekozen, om ervoor te zorgen dat de samenwerking ondanks deze verschillen zo soepel mogelijk verloopt, heeft het blog-team enkele tips verzameld die dit wat gemakkelijker maken.

Culturele verschillen erkennen

De eerste stap in het overwinnen van culturele verschillen is accepteren dat ze aanwezig zijn. Daarnaast moet iedereen in het team respect hebben voor deze verschillen. Zeker, ze kunnen problemen veroorzaken, maar mensen moeten zich er altijd van bewust zijn dat deze verschillen veroorzaakt worden door iemands manier van leven. Ook al wonen en werken mensen in een ander land dan zij gewend zijn, dit betekent niet dat zij zich onmiddellijk naar de gewoonten van het huidige land kunnen gedragen.

Het erkennen van culturele verschillen betekent ook dat alle teamleden moeten weten wat voor verschillen er kunnen zijn, en hoe ze daarmee om moeten gaan. Het is dus verstandig dat alle teamleden zich een beetje verdiepen in de cultuur van de anderen.

Communiceer

Zodra de culturele verschillen aanwezig zijn, is het van groot belang er openlijk over te praten binnen jouw team. Dit helpt bij het stellen van verwachtingen en het overwinnen van verschillen. En hoewel goede communicatie essentieel is voor teamwerk, wordt het steeds belangrijker zodra de teamleden diverser worden.

Wanneer er wrijving ontstaat tussen teamleden, is het echt belangrijk om dit eerlijk en open te bespreken in een één-op-één vergadering. Evenzo, wanneer er wrijving is binnen de groep, zorg er dan voor dat u deze irritaties bespreekt zodra ze zich voordoen en doe dit vriendelijk en open binnen het team.

Normen vaststellen voor het team

Een andere tip die zeer nuttig kan zijn (met of zonder cultuurverschillen) is het vaststellen van normen en richtlijnen binnen het team voordat je aan het project begint te werken. Zorg ervoor dat je deze normen samen met het team vaststelt, zodat iedereen op één lijn zit.

Vergelijkbare waarden

Een laatste tip die zeer waardevol kan zijn binnen organisaties is het aannemen van mensen die dezelfde waarden delen. Ondanks culturele verschillen kunnen mensen over de hele wereld dezelfde persoonlijke waarden delen. Als mensen de kernwaarden van de organisatie al waarderen, wordt het een stuk gemakkelijker om zich aan te passen aan de organisatie en samen te werken.

Ondanks al deze tips is culturele diversiteit mooi en kan het jouw organisatie of jouw team versterken. Het kan leiden tot nieuwe perspectieven en leiden tot efficiëntere of betere manieren om dingen te doen.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!