6 Filippijnse street foods die je niet voor mogelijk houdt - AIESEC in Nederland

6 Filippijnse street foods die je niet voor mogelijk houdt

Pas in 1946 zijn de ruim 7000 eilanden waar de Filippijnen uit bestaat onafhankelijk geworden. Als gevolg van 300 jaar bezetting door de Spanjaarden (oorspronkelijk onder koning Filips, naar wie het land is vernoemd) en meteen daarna nog bijna een halve eeuw door de Amerikanen, heeft dit land een rijke historie met vele Westerse invloeden. Toch zie je op elke straathoek in de hoofdstad Manilla de meest bizarre street foods voorbij komen waar de 350 jaar lange Westerse bezetting geen invloed op lijkt te hebben gehad. Overigens zijn deze gerechten voor Westerlingen misschien bizar, voor de meeste Filippino's is het als een boterham met hagelslag. Wij zetten er een aantal op een rijtje.

1. Balut

Een van de meest karakteristieke snacks van de Filipijnen, het wordt overal verkocht: Balut. Het gaat hier om een twee-tot-drie weken ontwikkeld eenden embryo dat nog in het ei verborgen zit. De locals beweren dat je er sterker van wordt. Ze breken het ei gecontroleerd open en zuigen eerst het vocht eruit, waarna ze de substantie in een paar happen naar binnen werken. Ondanks dat het er voor ons Westerlingen nogal onsmakelijk uit kan zien vinden de meeste toeristen het een grote meevaller als ze het eenmaal hebben geprobeerd - voor alles is een eerste keer!

2. Isaw

Een typisch Filipijns gerecht, geroosterde kippen- of varkens ingewanden. De blaas, de darmen, het hart, allerlei inwendige attributen worden per soort op houten stokjes geregen en op smaak gebracht met barbecueworst of chili-azijn dressing.

3. Eén dag oud

Liefhebbers van schattige jonge diertjes zullen er geen grote fan van zijn. Het gaat hier namelijk om een kuikentje en - de naam zegt het eigenlijk al - deze is slechts één dag oud. Het beestje wordt in zijn geheel gefrituurd. De kop is volgens locals het meest smaakvol, maar ook de knapperige pootjes en de soms wat bittere ingewanden zijn voor veel Filipino's een welkom lunch hapje.

4. Adidas

Er is in de Filippijnen geen deel van de kip dat wordt weggegooid, behalve de veren misschien. Zelfs de klauwen van het beestje worden hier op de grill gegooid en het resultaat wordt (met een humoristische ondertoon) 'Adidas' genoemd. Het is als het eten van kippenhuid dat je gewend bent van een normale kippenpoot, alleen dan zonder kippenvlees eronder...

5. Helm

Zoals gezegd, niets van de kip gaat verloren, zo ook niet de kop (de helm). Om de geroosterde kippenkop op de juiste manier te verorberen breekt men het schema open en zuigt men de hersenen en andere lekkernijen eruit.

6. Walkman

Zoals je inmiddels hebt gemerkt houden Filippino's van catchy en makkelijk te onthouden benamingen voor hun street snacks. De 'Walkman' is een gegrild varkers oor. Heb je hem toch liever fijngehakt samen met de snuit, de lever en de wangen, probeer dan meteen zelfs de meest populaire street food in de Filippijnen: 'Sisig'.

In andere culturen kom je altijd wel dingen tegen die je niet zou verwachten, maar dat is juist het mooie en spannende van reizen en ontdekken. Van backpacken kun je natuurlijk het een en ander leren maar de echte 'cultural experience' krijg je pas als je gaat wonen tussen de locals en een band met ze opbouwt, al is het maar voor een paar weken. Door vrijwilligerswerk te doen in het buitenland kun je bijdragen aan de samenleving en tegelijkertijd jezelf onderdompelen in een vreemde cultuur die je nieuwe perspectieven op het leven kan bieden.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!