De boeiende functie van een trainee manager - AIESEC in Nederland

De boeiende functie van een manager in opleiding

Mijn naam is Sophie en ik ben trainee manager bij AIESEC Tilburg. In deze blogpost vertel ik je wat een trainee manager doet.

Onze belofte

AIESEC wil ervoor zorgen dat mensen de beste ervaring hebben wanneer ze een van de producten die wij aanbieden (Global Volunteer, Global Entrepreneur of Global Talent) volgen. Om ervoor te zorgen dat dit gebeurt, is een van de dingen die AIESEC belooft u te helpen met het hele proces van begin tot eind.

Trainee managers zijn een groot onderdeel van dit proces. Wij helpen de trainee vanaf het moment dat ze toegelaten worden tot hun traineeship in Nederland, tot het moment dat ze weer vertrekken. Als traineemanager ben je voor hen het aanspreekpunt van AIESEC. Wij helpen trainees met alle formaliteiten, persoonlijke ontwikkeling en sociale contacten. Het eerste deel van de functie als trainee manager is vooral helpen met formaliteiten, het tweede deel betreft meer persoonlijke ontwikkeling.

Eerste stappen

Het eerste deel van de functie begint wanneer een stagiair wordt aangenomen voor een stage. Dit is erg spannend voor hen, maar ook voor ons. Er komt een nieuw persoon bij ons in Nederland. Het is altijd erg interessant om hen te leren kennen en te horen wat hun motivatie voor de stage is. We zorgen ervoor dat de stagiair zich welkom voelt en weet wat hij van ons kan verwachten.

Voordat een stagiair in Nederland aankomt, moeten verzekering en huisvesting geregeld worden. U regelt deze formaliteiten samen met de stagiair. Het vinden van huisvesting is altijd lastig in Nederland, maar op de een of andere manier komt het altijd goed.

Vanaf het moment dat ze aankomen

Wanneer een stagiair in Nederland aankomt, zijn er formaliteiten die zo snel mogelijk moeten worden afgehandeld. De stagiair moet zich inschrijven bij de gemeente, een verblijfsvergunning krijgen en nog veel meer. Tijdens dit proces leer je de trainee beter kennen, dit is altijd erg leuk. Voor trainee managers is dit de drukste tijd van het proces, en ook een heel belangrijk onderdeel. Als dit deel van het proces goed verloopt, zul je merken dat de trainee veel meer betrokken is bij AIESEC tijdens hun traineeship.

Het tweede deel

Naast alle formaliteiten zijn er nog een aantal spannende zaken aan de functie van trainee manager. Dit is het meer lonende deel van de functie. AIESEC belooft dat je tijdens jouw ervaring opdoet met persoonlijke ontwikkeling. Samen met jouw trainee zult u doelen stellen te bereiken binnen de tijd dat ze hier in Nederland zijn. We doen dit drie tot vier keer, afhankelijk van de duur van de stage. Persoonlijk vind ik deze gesprekken zeer de moeite waard. Je leert de stagiair goed kennen en krijgt ook een idee van hoe de ervaring voor hem of haar is. Je kunt ook oefenen
jouw communicatie- en coachingsvaardigheden tijdens deze gesprekken zelf.

Een ander ding dat trainee managers doen is het organiseren van activiteiten voor de trainees. Minstens één keer per maand proberen we alle trainees bij elkaar te krijgen zodat ze elkaar en ook de bestuursleden van AIESEC Tilburg kunnen leren kennen. Tilburg heeft meestal 8-12 trainees, dus het is altijd een uitdaging om ervoor te zorgen dat iedereen bij de activiteiten aanwezig kan zijn. Voor een trainee is 40 uur per week werken, in een land waar hij/zij net woont, en daarnaast sociale contacten willen leggen, soms erg moeilijk te combineren. Daarom kunnen de stageactiviteiten die wij organiseren echt een verschil maken voor iemands AIESEC-ervaring.

Het is spannend!

Het AIESEC Tilburg iGT team

Als manager in opleiding leer je mensen uit de hele wereld kennen. Je ervaart hoe het is om met verschillende soorten mensen te werken, met verschillende culturele achtergronden. Daarnaast werk je ook in het Incoming Global Talent (iGT) team, een team met veel verantwoordelijkheid. Ons team werkt samen met bedrijven, en deze bedrijven verwachten dat we het product leveren dat we hen beloofd hebben, dus we moeten aan deze verwachtingen blijven voldoen. Als we dat doen, is de kans groter dat het bedrijf in de toekomst met ons wil blijven samenwerken. Dit vereist teamwerk tussen de verschillende functies binnen ons team. Iets wat je heel snel leert als je in een groot team als iGT werkt.

Als trainee manager heb je dus veel verschillende dingen die je doet voor jouw functie. Je kunt zelf bepalen op welke manier je al deze dingen doet, en kiezen waarop je je concentreert. Afhankelijk van hoeveel tijd je in jouw functie steekt, krijg je veel waardering voor wat je doet. En daarnaast leer je zelf communicatie-, teamwork- en coachingsvaardigheden.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!