Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

 

Organisatie van de mondiale gezondheidscyclus

AIESEC is in essentie 1) een organisatie voor leiderschap, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het te hosten op zoom.

De eerste uitdaging

"Nou, er is niet veel wisselbeheer voor jou om je de komende zes maanden op te concentreren", herinner ik me dat mijn vice-voorzitter me vertelde tijdens het eerste weekend dat ik mijn functie bekleedde. Het startsein voor een hartaanval (bedankt, Emma). De activiteiten van AIESEC liepen vast, en omdat mijn functie nationale activiteiten was, veranderde mijn functie drastisch. We hadden iets anders nodig. Ik had iets anders nodig. Iets om onze uitwisselingsdeelnemers te bieden, terwijl ze wachten tot de grenzen opengaan.

We wilden doorgaan...

arts werkzaam in de gezondheidszorg

In de afgelopen maanden hebben de nationale teams van de Health Project en de Medicine Project een manier gevonden om interculturele ervaringen aan te bieden, in de vorm van de Global Health Cycle: maandelijkse seminars, verzorgd door professionals op het gebied van wereldwijde gezondheid. De 'Cyclus' zelf verwijst naar de vier kwaliteiten voor leiderschapsontwikkeling. Elke sessie is verbonden met een van de vier, wat betekent dat vier sessies de cyclus voltooien.

Onze vierde en laatste editie werd verzorgd door Dr. Evelyn Brakema. Zij besprak hoe haar internationale werkervaring haar het belang van duurzaamheid in de gezondheidszorg deed inzien. Als niet-medisch student heb ik er nooit bij stilgestaan hoeveel afval en uitstoot ziekenhuizen produceren. Wat weet je eigenlijk van de productieprocessen van medicijnen?' Natuurlijk is dit allemaal uit zorg voor de patiënten. Maar zou de belofte van artsen, primum non nocere (eerst, doe geen kwaad) zich niet moeten uitstrekken tot de gemene effecten van klimaatverandering op onze gezondheid? Er moeten toch betere manieren zijn? Ik weet dat ik niet de enige ben die sindsdien over dit onderwerp nadenkt.

...en slaagde erin

De Global Health Cycle liet zien hoe krachtig netwerken zijn. Elk van de sprekers hebben we verworven via ons netwerk of dat van andere AIESECers, van oprichters van ziekenhuizen in Afrika tot vooraanstaande personen in internationale gezondheidszorgprojecten. Onze sprekers vertellen over hun carrière: hoe ze begonnen zijn, de verandering die ze dagelijks teweegbrengen en hun meest impactvolle, persoonlijke momenten. Bovendien vertellen ze over waar ze voor staan, of dat nu is om mensen hun echte zicht terug te geven of het belang van COVID in het bevorderen van duurzame gezondheidszorg.

Daarom wil ik deze ruimte ook opdragen aan onze sprekers, voor het opleiden van ons en het veranderen van perspectieven. Meggy Verputten van Artsen zonder Grenzen, die echt wereldburgerschap toont. Bea Schipper, de belichaming van oplossingsgerichtheid. George de Jong, die met zijn zelfbewustzijn levens heeft gered. En Evelyn Brakema, die anderen mondig maakt door voorlichting te geven over het meest urgente probleem van allemaal. Terwijl ik dit schrijf, is het twee weken geleden sinds ons laatste evenement. Wij, als Generatie 20-21, zijn gestopt met de Global Health Cycle, maar we hopen dat onze opvolgers de sessies volgend jaar rond deze tijd zullen hervatten. Hopelijk zal hun reden om het in te voeren iets anders zijn dan COVID.

 

 


Julia die de wereldwijde gezondheidscyclus hielp organiseren

Hallo! Mijn naam is Julia en ik ben de Selection, Preparation and Reintegration Manager van de Medicine Project. Roel Hulsman (de SPR Manager van de Health Project) en ik hebben de Global Health Cycle gecreëerd om onze uitwisselingsdeelnemers betrokken te houden bij AIESEC in tijden van COVID. Een andere taak van ons is het vinden van een kortere naam voor onze functie. Tot nu toe geen geluk.

 

Meer lezen
Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Cultuur ontdekken in Marokko: Een uitwisseling naar Marrakech

Toen ik besloot deel te nemen aan de Nour project van AIESEC, had ik het gevoel dat ik iets impulsiefs maar dappers deed. Ik ben nog nooit in mijn eentje naar het buitenland gegaan. Ik had altijd mensen op wie ik kon bouwen, zoals vrienden en familie. Deze keer wilde ik mezelf uitdagen door dit project in mijn eentje te doen, en ik wilde een andere cultuur ontdekken en omarmen.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!