Organisatie van de Global Health Cycle - AIESEC in Nederland

Organisatie van de wereldwijde gezondheidscyclus

Organisatie van de mondiale gezondheidscyclus

AIESEC is in essentie 1) een organisatie voor leiderschap, 2) die zorgt voor interculturele uitwisselingen. COVID-19 sloot dat laatste af zoals we het kennen. Onze uitdaging was om het te hosten op zoom.

De eerste uitdaging

"Nou, er is niet veel wisselbeheer voor jou om je de komende zes maanden op te concentreren", herinner ik me dat mijn vice-voorzitter me vertelde tijdens het eerste weekend dat ik mijn functie bekleedde. Het startsein voor een hartaanval (bedankt, Emma). De activiteiten van AIESEC liepen vast, en omdat mijn functie nationale activiteiten was, veranderde mijn functie drastisch. We hadden iets anders nodig. Ik had iets anders nodig. Iets om onze uitwisselingsdeelnemers te bieden, terwijl ze wachten tot de grenzen opengaan.

We wilden doorgaan...

arts werkzaam in de gezondheidszorg

In de afgelopen maanden hebben de nationale teams van de Health Project en de Medicine Project een manier gevonden om interculturele ervaringen aan te bieden, in de vorm van de Global Health Cycle: maandelijkse seminars, verzorgd door professionals op het gebied van wereldwijde gezondheid. De 'Cyclus' zelf verwijst naar de vier kwaliteiten voor leiderschapsontwikkeling. Elke sessie is verbonden met een van de vier, wat betekent dat vier sessies de cyclus voltooien.

Onze vierde en laatste editie werd verzorgd door Dr. Evelyn Brakema. Zij besprak hoe haar internationale werkervaring haar het belang van duurzaamheid in de gezondheidszorg deed inzien. Als niet-medisch student heb ik er nooit bij stilgestaan hoeveel afval en uitstoot ziekenhuizen produceren. Wat weet je eigenlijk van de productieprocessen van medicijnen?' Natuurlijk is dit allemaal uit zorg voor de patiënten. Maar zou de belofte van artsen, primum non nocere (eerst, doe geen kwaad) zich niet moeten uitstrekken tot de gemene effecten van klimaatverandering op onze gezondheid? Er moeten toch betere manieren zijn? Ik weet dat ik niet de enige ben die sindsdien over dit onderwerp nadenkt.

...en slaagde erin

De Global Health Cycle liet zien hoe krachtig netwerken zijn. Elk van de sprekers hebben we verworven via ons netwerk of dat van andere AIESECers, van oprichters van ziekenhuizen in Afrika tot vooraanstaande personen in internationale gezondheidszorgprojecten. Onze sprekers vertellen over hun carrière: hoe ze begonnen zijn, de verandering die ze dagelijks teweegbrengen en hun meest impactvolle, persoonlijke momenten. Bovendien vertellen ze over waar ze voor staan, of dat nu is om mensen hun echte zicht terug te geven of het belang van COVID in het bevorderen van duurzame gezondheidszorg.

Daarom wil ik deze ruimte ook opdragen aan onze sprekers, voor het opleiden van ons en het veranderen van perspectieven. Meggy Verputten van Artsen zonder Grenzen, die echt wereldburgerschap toont. Bea Schipper, de belichaming van oplossingsgerichtheid. George de Jong, die met zijn zelfbewustzijn levens heeft gered. En Evelyn Brakema, die anderen mondig maakt door voorlichting te geven over het meest urgente probleem van allemaal. Terwijl ik dit schrijf, is het twee weken geleden sinds ons laatste evenement. Wij, als Generatie 20-21, zijn gestopt met de Global Health Cycle, maar we hopen dat onze opvolgers de sessies volgend jaar rond deze tijd zullen hervatten. Hopelijk zal hun reden om het in te voeren iets anders zijn dan COVID.

 

 


Julia die de wereldwijde gezondheidscyclus hielp organiseren

Hallo! Mijn naam is Julia en ik ben de Selection, Preparation and Reintegration Manager van de Medicine Project. Roel Hulsman (de SPR Manager van de Health Project) en ik hebben de Global Health Cycle gecreëerd om onze uitwisselingsdeelnemers betrokken te houden bij AIESEC in tijden van COVID. Een andere taak van ons is het vinden van een kortere naam voor onze functie. Tot nu toe geen geluk.

 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!