5 redenen om een bestuursjaar te doen - AIESEC in The Netherlands

5 redenen om een bestuursjaar te doen

Je hoort het wel vaker: studenten die zeggen dat het gat tussen werken na de studie en het studeren zelf toch wel erg groot is. De verantwoordelijkheid neemt enorm toe en ineens wordt er van je verwacht dat je allerlei kwaliteiten in de praktijk kan toepassen. Denk aan plannen en organiseren, communicatieve vaardigheden en leiding geven. Door een bestuursjaar kan jij dit gat echter sneller overbruggen. Tijdens een bestuursjaar krijg je al te maken met de toepassing van de bovenstaande kwaliteiten in de praktijk, met als gevolg een voorsprong op studenten zonder bestuursfunctie op hun CV. Dit blijkt onder ander uit een onderzoek van Magnet.me en de ABN Amro. Én naast dat het een leerzaam jaar is, is een bestuursjaar eveneens super leuk!

Wij zetten daarom vast vijf redenen onder elkaar waarom óók jij als student een bestuursjaar zou moeten overwegen.

1. Het ontwikkelen van leiderschap en verantwoordelijkheid.

Één van de kwaliteiten die je tijdens een bestuursjaar ontwikkelt of verbetert door praktijk ervaring is leiderschap. Je bent het gezicht van een organisatie en moet veel werken in teamverband, planningen maken, strategieën bedenken, teams of collega’s aansturen en evenementen organiseren. Door te oefenen met deze  kwaliteiten, die aansluiten bij vele taken binnen het bedrijfsleven, ontwikkel je verantwoordelijkheid en leiderschap en groeit deze sneller dan bij de gemiddelde student zonder bestuurservaring. Op deze manier leer jij wat jouw echte (leiderschaps)kwaliteiten zijn en loop jij straks op de arbeidsmarkt een stap voor op je leeftijdsgenoten.

2. Het verbetere van de communicatieve vaardigheden.

Als je aan studenten vraagt: “wat zou jij nou eigenlijk echt willen leren?”, dan krijg je vaak de woorden “spreken of presenteren voor grote groepen” te horen. Alhoewel je tijdens je universitaire carrière vaker moet presenteren, worden de communicatieve vaardigheden die later nuttig zijn voor het bedrijfsleven –pitchen of mondelinge promotie én presenteren- sneller ontwikkelt tijdens een bestuursjaar. Tijdens vergaderingen moet je ideeën voorleggen en verdedigen en als gezicht van een organisatie ben jij bezig met het pitchen van de diensten die jullie aanbieden, bijvoorbeeld aan bedrijven of sponsoren. Daarnaast werk je aan jouw eigen verbale communicatie door feedback aan anderen te geven en te krijgen; op welke manier kan je iets brengen en welke manier werkt niet? Deze communicatieve vaardigheden worden in de arbeidsmarkt als zeer belangrijk geacht. Kortom: door het ontwikkelen van deze communicatieve vaardigheden heb jij wederom een voorsprong op studenten die hier minder ervaring mee hebben.

3. Ontdekken waar jouw kwaliteiten en interesses liggen.

Veel studenten weten tijdens hun studie vaak nog niet welke richting zij op willen: een bestuursjaar kan hier zeker bij helpen. Tijdens de studie focus je vaak op een bepaald kennis gebied terwijl je tijdens een bestuursjaar eveneens bezig kan zijn met andere werkvelden waar je minder bekend mee bent. Door in het diepe gegooid te worden en door het ontmoeten van mensen met een andere studie achtergrond, ontdek je waar jij goed in bent en wat jij écht leuk vindt. Het gevolg hiervan is dat de kans om hier in uit te blinken groter wordt. Daarnaast zijn mensen die breder georiënteerd zijn makkelijker inzetbaar in bedrijven en zo aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt. Uit onderzoek is gebleken dat studenten die beter weten wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn, meer zelfvertrouwen ontwikkelen en dus ook sneller naar de top van hun kunnen zullen groeien.

4. De mogelijkheid om jouw sociale én internationale kennis te verbreden.

Tijdens een bestuursjaar tref je verschillende studenten met verschillende achtergronden en studies aan. Hierdoor krijg je te maken met verschillende interesses en breid je je mensen kennis uit. Deze kennis draagt bij aan het versterken van het samenwerken in een teamverband met verschillende typen persoonlijkheden, wat door de globalisering van bedrijven als steeds belangrijker wordt geacht. Meer en meer bedrijven vestigen zich in verschillende landen of hebben contact met andere internationale bedrijven. Studenten met een sterke kennis van diverse culturen, etniciteiten of sociale achtergronden zijn in deze tijd van globalisering aantrekkelijker voor bedrijven. Mensen die bij een internationale organisatie werken, of werken met internationale bestuursgenoten hebben zo nóg een streepje voor op andere bestuursgenoten.

5. Het beste jaar uit jouw studententijd!

“De studententijd is de beste tijd van je leven”, dit is een veel gehoorde zin. Een tijd om nooit te vergeten en een bestuursjaar draagt hier zeker aan bij. Naast al het harde werken is er ook heel veel gezelligheid; nieuwe mensen leren kennen, activiteiten, reizen, congressen en borrels. Leren en het leuk hebben komen hier samen; geniet van een top jaar en werk tegelijkertijd aan het opbouwen van een goed cv. Kortom: stap uit die comfort zone en kijk verder dan jouw studie alleen: want, wie wil dat nou niet?

Ben jij geïnteresseerd in een bestuursjaar en het opbouwen van een internationaal netwerk? Ieder half jaar komen er weer functies vrij bij AIESEC Nederland.  Voor meer informatie over verschillende functies, kijk op onze website.

Read more
Networking 101

Networking 101

Networking can help you develop strong connections and accomplish your professional and personal objectives. Here are some ideas for expanding your network.

AIESEC in The Netherlands Annual Report 22/23

AIESEC in The Netherlands Annual Report 22/23

This Annual Report shares information about our strategy, value creation, and related performance and impact for the membership year 2022/2023. For any further questions related to the same, please approach us at info@aiesec.nl. Annual report 22.23 AIESEC in The...

How to avoid burn out

How to avoid burn out

What is burnout? Burnout is a state of physical and emotional exhaustion. It can occur when you experience long-term stress in your job or have worked in a physically or emotionally draining role for a long time. Burnout is a word that we...

My first Regional Conference

My first Regional Conference

Last November 2022, the Regional Presidents Meeting took place, a gathering of all European AIESEC Local Committee Presidents. This meeting is a unique opportunity for Local Presidents from the 40 different nations where AIESEC is present in Europe to share...

Press Release | A platform for YOUth

Press Release | A platform for YOUth

This year AIESEC in The Netherlands is organizing its second Youth Speak Forum on the 29th of April in the Lighthouse in The Hague. Want to find out more about the event? Keep reading about Benjamins experience of attending last year's Youth Speak Forum! What is Youth...

Interested?

Take the first step.

Book a free consultation call in one of our cities to explore your opportunities!