Het belang van zelfbewustzijn voor een leider

Het belang van zelfbewustzijn voor een leider

We proberen ons bestaan vaak te identificeren met onze positie in de maatschappij, vrienden en familie, de verlangens van ons lichaam en de emotionele en intellectuele uitingen van onze geest. We stellen ons bijvoorbeeld voor als "ik ben student bedrijfskunde en woon in Nederland". We nemen nooit de tijd om na te denken over de werkelijke aard van ons bestaan, door vragen te beantwoorden als: "Wie ben ik? Wat voor leider wil ik worden?". 

Zelfbewustzijn is beter leren begrijpen waarom je als leider op een bepaalde manier beslissingen neemt. Als je eenmaal weet waarom je op een bepaalde manier handelt, kun je het leven creëren dat je wilt. Verduidelijken wie je bent en wat je wilt bereiken in het leven kan je kracht geven en je het vertrouwen geven om duurzame, verantwoorde veranderingen door te voeren. Ik wil een uitdaging voorstellen die je kunt zien als een begin om een meer zelfbewuste leider te worden.

De zelfbewustzijnsuitdaging 

De volgende keer dat je een nieuwe persoon ontmoet, probeer iets nieuws. Beschrijf jezelf zonder de externe dingen te noemen die je definiëren, zoals jouw vrienden, opleiding, familie, enz. Concentreer je alleen op jezelf, wat je voelt en hoe je je gedraagt, en probeer enkele sterke en zwakke punten te noemen in plaats van te praten over wat je studeert.

Verstrikt raken in interne emoties kan gemakkelijk zijn, wat ons zelfbeeld negatief kan beïnvloeden. Je kunt de interpretatie in jouw van wat je denkt veranderen. Ook kun je jouw gevoelens veranderen en de emotionele kwaliteit van jouw relaties verschuiven. Wanneer je de emoties in jouw relatie verandert, kun je jezelf openstellen voor nieuwe ervaringen. Door een helder begrip van jouw gedachten, jouw onderbuik, en jouw overtuigingen, kun je met andere mensen omgaan. Dit is een van de meest kritische kwaliteiten op jouw reis om een verantwoordelijk leider te worden met integriteit en zelfbewustzijn.


Hallo, ik ben Lea. Momenteel ben ik de Nationale Marketing Directeur van AIESEC in Nederland.
Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages om leiderschap bij jongeren te ontwikkelen. Je kunt hier meer lezen over leiderschapsgerelateerde onderwerpen.

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!