Leiderschap in tijden van crisis

Hoi, ik ben Sonida, 21 jaar oud en studeer momenteel International Studies aan de Universiteit Leiden. Dit jaar besloot ik dat ik mezelf verder wilde uitdagen door me aan te melden bij AIESEC Leiden. Ik ben nu de online marketing manager en het bevalt me erg goed tot nu toe. De samenwerking met mensen van mijn LC en leden uit heel Nederland maakt het des te leuker!

Leiderschap tijdens COVID

COVID-19 heeft de wereld onvoorziene omstandigheden gebracht. Daarmee komen ongetwijfeld opmerkelijke veranderingen in ons dagelijks leven. Het is tijdens een crisis, dat we ons wenden tot diegenen waarvan we geloven dat ze ons in de juiste richting kunnen sturen. Nu meer dan ooit, wenden wij ons tot hen die ons kunnen leiden.

De media houden de beslissingen van de wereldleiders in de gaten. Zij staan momenteel onder immense druk om te handelen in onzekere en steeds veranderende situaties. Die beslissingen zullen ervoor zorgen dat ze het vertrouwen van het publiek winnen of verliezen. Maar niet alleen de wereldleiders moeten zich aanpassen.Wij als burgers moeten onze routines herstructureren en ons aan bepaalde regels houden.

Met een gezondheidscrisis voor de deur moeten we ook de kansen zien die daarmee gepaard gaan. In die tijden kunnen we onze flexibiliteit, aanpassingsvermogen en creativiteit tonen. Ongekende tijden vragen om ongekende oplossingen! De pandemie brengt leiderschapskwaliteiten in ons naar boven die we moeten erkennen.

De positieve kanten van de medaille

Ook al heeft de coronacrisis de hele wereld gedwongen tot sociale distantie, zelfisolatie en misschien zelfs massale inkoop, we kunnen er niet omheen dat we daardoor ook empathischer en vriendelijker zijn geworden voor elkaar, wat een grote invloed heeft op de mensen om ons heen.

Toen landen op slot gingen en mensen hun baan verloren, zagen we dat verhuurders een deel van de last van de schouders van hun huurders haalden door af te zien van de huur. We hebben restauranthouders gezien die nu failliet waren, die maaltijden en drankjes aanboden voor mensen die hun boodschappen niet meer konden betalen. We hebben ook gezien hoe mensen maskers doneerden aan ziekenhuizen in nood, boodschappen deden voor oudere buren, en zelfs elkaar opvrolijkten door muziek te maken!

Al deze mensen deden het niet voor persoonlijk gewin, maar alleen om anderen te helpen. Deze onbaatzuchtige daden van vriendelijkheid lijken voor hen persoonlijk misschien niet veel voor te stellen. Maar zij kozen er allemaal voor om het voortouw te nemen door oplossingsgericht en zelfbewust te zijn, door anderen mondig te maken, en vooral door wereldburgers te zijn.

De pandemie heeft de wereld getroffen op een moment dat we niet zagen aankomen. We hebben gezien dat zelfs de kleinste daden van vriendelijkheid tijdens een pandemie ertoe doen, en het laat ons zien dat iedereen in staat is een leider te zijn. De vraag is: wat ga jij doen om een leider te worden in tijden van crisis?

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

De essentie van feminisme

De essentie van feminisme

Hoe kunnen we de essentie van het feminisme overbrengen? -door Iasmina Caramidariu Veel mensen zijn terughoudend als het gaat om feminisme en gendergelijkheid. Het lijkt nog steeds een TABOO voor mensen om over te praten. Waarom is dat zo? Waarom wordt feminisme gezien in een slechte naam, zelfs als het slechts een...

Klimaatactie in Italië

Klimaatactie in Italië

Ik neem je mee op een reis van klimaatactie, vreugde, tranen en ontwikkeling door Italië. Het was 1 juni 2021 toen ik besloot dat ik op een vrijwilligersproject met AIESEC in Turijn zou gaan. Ik besloot dat ik deel wil uitmaken van de verandering. Mijn...

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Hoe maak je van jouw marketingstage een succes?

Als je op het AIESEC portal zoekt naar Global Talent projecten, kom je heel veel business en marketing stages tegen. Gelukkig voor jou als je daar interesse in hebt! Maar je vraagt je misschien af waarom er zo veel zijn? Nou, dat is...

jouw omruil paklijst

jouw omruil paklijst

Nu de zomervakantie voor de deur staat, komen er ook veel vrijwilligersprojecten en stages. Maar wat moet je inpakken voor zo'n nieuwe spannende ervaring? Zelfs als je al vaak in het buitenland bent geweest en een expert bent in inpakken, zijn er zeker momenten dat je iets mist. Om je te helpen de beste voorbereiding te hebben voor jouw project, of elke andere vakantie, hebben we een speciale AIESEC uitwisseling paklijst gemaakt!

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Geïnspireerd, mondig en klaar voor verandering: Het verhaal van vier jonge leiders in de hedendaagse wereld

Als we het over jonge leiders hebben, denken mensen al snel aan Greta Thunberg of Mark Zuckerberg, vanwege hun media-aandacht of Greta's bekende, activistische toespraken over klimaatverandering. Maar stiller gezegd zit de wereld vol met jonge, inspirerende leiders die proberen een stabielere, duurzamere en meer inclusieve wereld te creëren voor toekomstige generaties, minderheidsgroepen of de samenleving waarvan zij deel uitmaken.

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!