5 redenen om een bestuursjaar te doen - AIESEC in Nederland

5 redenen om een bestuursjaar te doen

Je hoort het wel vaker: studenten die zeggen dat het gat tussen werken na de studie en het studeren zelf toch wel erg groot is. De verantwoordelijkheid neemt enorm toe en ineens wordt er van je verwacht dat je allerlei kwaliteiten in de praktijk kan toepassen. Denk aan plannen en organiseren, communicatieve vaardigheden en leiding geven. Door een bestuursjaar kan jij dit gat echter sneller overbruggen. Tijdens een bestuursjaar krijg je al te maken met de toepassing van de bovenstaande kwaliteiten in de praktijk, met als gevolg een voorsprong op studenten zonder bestuursfunctie op hun CV. Dit blijkt onder andere uit een onderzoek van Magnet.me en de ABN Amro. Én naast dat het een leerzaam jaar is, is een bestuursjaar eveneens superleuk!

Wij zetten daarom vast vijf redenen onder elkaar waarom óók jij als student een bestuursjaar zou moeten overwegen.

1. Het ontwikkelen van leiderschap en verantwoordelijkheid.

Een van de kwaliteiten die je tijdens een bestuursjaar ontwikkelt of verbetert door praktijkervaring is leiderschap. Je bent het gezicht van een organisatie en moet veel werken in teamverband, planningen maken, strategieën bedenken, teams of collega's aansturen en evenementen organiseren. Door te oefenen met deze kwaliteiten, die aansluiten bij vele taken binnen het bedrijfsleven, ontwikkel je verantwoordelijkheid en leiderschap en groeit deze sneller dan bij de gemiddelde student zonder bestuurservaring. Op deze manier leer jij wat jouw echte (leiderschaps)kwaliteiten zijn en loop jij straks op de arbeidsmarkt een stap voor op je leeftijdsgenoten.

2. Het verbetere van de communicatieve vaardigheden.

Als je aan studenten vraagt: "wat zou jij nou eigenlijk echt willen leren?", dan krijg je vaak de woorden "spreken of presenteren voor grote groepen" te horen. Alhoewel je tijdens je universitaire carrière vaker moet presenteren, worden de communicatieve vaardigheden die later nuttig zijn voor het bedrijfsleven -pitchen of mondelinge promotie én presenteren- sneller ontwikkeld tijdens een bestuursjaar. Tijdens vergaderingen moet je ideeën voorleggen en verdedigen en als gezicht van een organisatie ben jij bezig met het pitchen van de diensten die jullie aanbieden, bijvoorbeeld aan bedrijven of sponsoren. Daarnaast werk je aan jouw eigen verbale communicatie door feedback aan anderen te geven en te krijgen; op welke manier kan je iets brengen en welke manier werkt niet? Deze communicatieve vaardigheden worden in de arbeidsmarkt als zeer belangrijk geacht. Kortom: door het ontwikkelen van deze communicatieve vaardigheden heb jij wederom een voorsprong op studenten die hier minder ervaring mee hebben.

3. Ontdekken waar jouw kwaliteiten en interesses liggen.

Veel studenten weten tijdens hun studie vaak nog niet welke richting zij op willen: een bestuursjaar kan hier zeker bij helpen. Tijdens de studie focus je vaak op een bepaald kennisgebied terwijl je tijdens een bestuursjaar eveneens bezig kunt zijn met andere werkvelden waar je minder bekend mee bent. Door in het diepe gegooid te worden en door het ontmoeten van mensen met een andere studie achtergrond, ontdek je waar jij goed in bent en wat jij écht leuk vindt. Het gevolg hiervan is dat de kans om hier in uit te blinken groter wordt. Daarnaast zijn mensen die breder georiënteerd zijn makkelijker inzetbaar in bedrijven en zo aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt. Uit onderzoek is gebleken dat studenten die beter weten wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn, meer zelfvertrouwen ontwikkelen en dus ook sneller naar de top van hun kunnen groeien.

4. De mogelijkheid om jouw sociale én internationale kennis te verbreden.

Tijdens een bestuursjaar tref je verschillende studenten met verschillende achtergronden en studies aan. Hierdoor krijg je te maken met verschillende interesses en breid je je mensen kennis uit. Deze kennis draagt bij aan het versterken van het samenwerken in een teamverband met verschillende typen persoonlijkheden, wat door de globalisering van bedrijven als steeds belangrijker wordt geacht. Meer en meer bedrijven vestigen zich in verschillende landen of hebben contact met andere internationale bedrijven. Studenten met een sterke kennis van diverse culturen, etniciteiten of sociale achtergronden zijn in deze tijd van globalisering aantrekkelijker voor bedrijven. Mensen die bij een internationale organisatie werken, of werken met internationale bestuursgenoten hebben zo nóg een streepje voor op andere bestuursgenoten.

5. Het beste jaar uit jouw studententijd!

"De studententijd is de beste tijd van je leven", dit is een veel gehoorde zin. Een tijd om nooit te vergeten en een bestuursjaar draagt hier zeker aan bij. Naast al het harde werken is er ook heel veel gezelligheid; nieuwe mensen leren kennen, activiteiten, reizen, congressen en borrels. Leren en het leuke hebben komen hier samen; geniet van een topjaar en werk tegelijkertijd aan het opbouwen van een goed cv. Kortom: stap uit die comfortzone en kijk verder dan jouw studie alleen: want, wie wil dat nou niet?

Ben jij geïnteresseerd in een bestuursjaar en het opbouwen van een internationaal netwerk? Ieder half jaar komen er weer functies vrij bij AIESEC Nederland. Voor meer informatie over verschillende functies, kijk op onze website.

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Persbericht | Een platform voor jongeren

Persbericht | Een platform voor jongeren

Dit jaar organiseert AIESEC in Nederland haar tweede Youth Speak Forum op 29 april in de Lighthouse in Den Haag. Meer weten over het evenement? Lees hier over Benjamins ervaring met het Youth Speak Forum van vorig jaar! Wat is Youth...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!