5 redenen waarom vrijwilligerswerk in het buitenland een onvergetelijke ervaring is - AIESEC in Nederland

5 redenen waarom vrijwilligerswerk in het buitenland een onvergetelijke ervaring is

Lesgeven aan kinderen in de Filipijnen, voorlichting geven over ziekten in Indonesië of mensen bewust maken over het milieu in Brazilië. Reizen, tegelijkertijd anderen helpen en jezelf ontwikkelen. De wereld een stukje mooier achter laten. Dat klinkt perfect, toch? Vrijwilligerswerk in het buitenland maakt dit bovenstaande mogelijk en biedt een ervaring die onvergetelijk is en die mensen nooit meer van je af kunnen nemen. Daarom hieronder vast 5 redenen waarom vrijwilligerswerk in het buitenland een aanrader is!

1. Vrijwilligerswerk in het buitenland biedt de mogelijkheid tot zelfkennis

Vrijwilligerswerk in het buitenland biedt de mogelijkheid tot zelfkennis -zelfreflectie- doordat je het leven van anderen verandert. Je maakt anderen bewust over wat ze kunnen en wordt hierdoor zelf ook wijzer over wat jouw sterke punten zijn en hoe je anderen hiermee kunt helpen en inspireren. Je komt -tijdens het vrijwilligerswerk- eveneens in situaties terecht die totaal nieuw voor je zijn. Hoe ga je hier mee om? Hierdoor ontwikkel je zelfkennis en leer je jouw zwaktes kennen.

2. Vrijwilligerswerk in het buitenland leert je te relativeren

Je ontmoet tijdens vrijwilligerswerk in het buitenland mensen die heel anders leven en wonen. Je leert de cultuur en leefomgeving van andere landen intensief kennen en wordt met je neus op de feiten gedrukt over de eigen leefsituatie. Je leert -tijdens vrijwilligerswerk in het buitenland- dingen als stress, keuzes en situaties in het dagelijkse leven te relativeren. Je komt er steeds meer achter wat je hebt, wat je kunt en wat je wilt. Leren relativeren heeft grote impact op je privé leven maar ook op jouw manier van werken. Vrijwilligerswerk in het buitenland zorgt ervoor dat mensen meer dankbaarheid en behulpzaamheid ontwikkelen, wat positieve impact heeft op hun sociale leven en op de werkvloer. Mensen die goed kunnen relativeren kunnen eveneens beter hun prioriteiten op een rijtje zetten en keuzes maken en zullen daardoor -meer- effectief te werk gaan op de werkvloer.

3. Vrijwilligerswerk in het buitenland zorgt voor meer zelfstandigheid

Naar de andere kant van de wereld zonder de vertrouwde omgeving en je vertrouwde levens producten. Hoe ga je daar mee om? Tijdens vrijwilligerswerk in het buitenland word je in het diepe gegooid. Er is geen sprake van een luxe vakantie maar het gaat om anderen te helpen en anderen kennis bij te brengen. Vrijwilligerswerk in het buitenland biedt hierdoor de ideale omgeving om meer zelfstandigheid te krijgen. Je bent een hele ervaring rijker en leert in je eentje omgaan met nieuwe situaties.

4. Vrijwilligerswerk in het buitenland maakt geduldig

Tijdens vrijwilligerswerk in het buitenland krijg je te maken met situaties die jouw manier van denken -over het leven- uit daagt. Zo leer je onder andere wat interculturele communicatie is, doordat je veel te maken krijgt met mensen die jouw taal niet spreken én eveneens mogelijk geen of weinig Engels praten. Tijdens vrijwilligerswerk in het buitenland wordt dit één grote uitdaging. Hoe ga je met deze taalbarrière om? Hoe neem je de tijd om toch met deze mensen te communiceren? Jouw geduld wordt getest en dit is eveneens zeer waardevol voor het sociale leven en op de arbeidsmarkt.

5. Vrijwilligerswerk in het buitenland zorgt voor een 'Global Mindset'.

Tijdens vrijwilligerswerk wordt er kennis vanuit twee richtingen gedeeld. Anderen brengen jou wat bij en andersom. Je moet je open stellen naar andere culturen en hoe zij naar bepaalde dingen kijken. Jouw culturele kennis groeit en vooroordelen moeten los gelaten worden. Op die manier word je meer flexibel, met respect voor andere culturen en ontwikkel je een internationaal perspectief of internationale levenshouding -een 'global mindset'-. Ben jij geïnteresseerd geraakt in vrijwilligerswerk? AIESEC biedt verschillende vrijwilligerswerk mogelijkheden aan in onder andere Brazilië, de Filipijnen of Colombia.

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!