5 tips voor je eerste podiumdag - AIESEC in Nederland

5 tips voor je eerste stagedag

Je hebt je podium in de pocket, maar nu is het tijd om jezelf te bewijzen en de ideale stagiair te zijn! Begin jij binnenkort aan je eerste dag? Lees dan hier 5 tips om de eerste dag vlekkeloos te laten verlopen!

1. Neem initiatief

Alhoewel alles op de eerste dag nieuw voor je is, is het belangrijk om initiatief te nemen. Heb je zelfs niets te doen? Vraag dan of je iemand ergens mee kunt helpen of geef aan dat je meer taken op je kunt nemen. Niet alleen voor jezelf heel leerzaam, maar ook je gloednieuwe collega's zullen het waarderen!

2. Beencontact

Ook tijdens het podium lopen kan je netwerken! Als je interesse hebt in een baan bij je stage bedrijf of als je je stage over het algemeen leuker wil maken is het een aanrader om sociaal te zijn naar anderen toe, ook al is je stage maar tijdelijk! Door contact te leggen met collega's breidt je bovendien je netwerk uit; hun ervaring en professionele netwerk kan nog vaak van pas komen. Stel je dus op je eerste dag aan iedereen voor en knoop een praatje aan, want "Networking is an essential path of building wealth" - Armstrong Williams. En daarbij is het natuurlijk altijd slim om je stagebegeleider af en toe een kopje koffie aan te bieden...

3. Stel vragen

Het is logisch dat alles de eerste dag nog vrij onduidelijk en verwarrend kan zijn, maar blijf niet uren piekeren achter je computer en stel vragen! Op de eerste dag kijkt niemand hier nog raar van op en door vragen te stellen heb je ook nog eens minder kans om fouten te maken!

4. Sta open voor feedback

Al helemaal de eerste dag van je podium kan het zijn dat niet alles meteen goed gaat. Wees daarom voorbereid op kritieke feedback en reageer rustig; door feedback krijg je de kans om jezelf te verbeteren en zonder kritiek zal je nooit iets leren. Fouten maakt iedereen, maar je hebt een streepje voor als je goed weet om te gaan met opbouwende kritiek!

5. Kom op tijd

Als laatste nog de belangrijkste tip voor je eerste stagedag: kom op tijd! Hoe makkelijk en voor de hand liggend dit ook lijkt, het zal je verbazen hoeveel stagiairs de fout in gaan. Het is zelfs wennen na het leven als student om vroeg uit de veren te zijn, maar niets zo belangrijk als uitgeslapen en scherp op je podium verschijnen... Dus sla een paar espresso shots achterover en wees op tijd!

Dit bericht is geschreven door AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!