Marokkanen zijn eigenlijk genieën - AIESEC in Nederland

Marokkanen zijn eigenlijk genieën

Vrij last minute besloot ik naar Marokko te gaan voor de Nour project. Aangezien ik al eerder in het Midden-Oosten ben geweest, dacht ik dat ik een perfecte kandidaat zou zijn. Ik verwachtte dat Marokko vergelijkbaar zou zijn met het Midden-Oosten, aangezien het dezelfde religie, taal en soort gelijke cultuur heeft. Maar het is Afrika, er is de Sahara, dus het enige verschil in mijn gedachten was dat er geen winter is in Afrika. Verwachtingen over een bepaald land of cultuur zijn bijna altijd verkeerd. Maar toch pakte ik mijn tas vol T-shirts en korte broeken en herzag mijn Arabische woordenschat.

Impressies van een stad in Marokko uit Brams vrijwilligerservaring

Winter in Afrika

Mijn eerste vaststelling was dat Marokko koud is in de winter. Koud en nat. Het regende in Casablanca op de dag dat ik aankwam. Als ik mensen vertelde over mijn inpakfouten, begon ieder van hen me foto's te laten zien van sneeuw in de bergdorpjes die ze een paar dagen geleden hadden genomen. Het bleek dat ik aankwam in de koudste periode van Marokko, die niet zo lang duurt. Om die reden hebben ze nooit de moeite genomen om enige vorm van centrale verwarming in hun huizen aan te brengen, of goed isolatiemateriaal in hun muren aan te brengen, of 's nachts de ramen te sluiten. Ik sliep onder drie dekens en mijn T-shirts en shorts had ik tot nu toe niet nodig.

Marokkanen lossen dit op door over hun gewone kleding een 'djallaba' te dragen. Dit is de lange jurk die je moslims ziet dragen, maar dan uit de wintercollectie. In mijn ervaring wordt dit meestal gedragen door oude mannen met baarden. Dit is niet het geval in Marokko. Je ziet er ook kinderen en studenten in rondlopen. Het is geen religieus statement, maar eerder een manier om warm te worden. Marokkanen zijn best slim, vond ik.

Impressies van een stad in Marokko uit Brams vrijwilligerservaring

Van Arabisch naar Frans naar Engels

Mijn tweede misvatting was de taal. Ik spreek een beetje Arabisch, ik kan de weg vragen, fruit kopen en zelfs lezen en schrijven in het Arabisch. Ik heb er moeite mee, maar ik wilde graag leren. De officiële talen in Marokko zijn Marokkaans Arabisch, Frans en Berbers. Omdat ik blauwe ogen heb en een blanke huid, gaan de mensen ervan uit dat ik Frans spreek. Wat ik ook doe, une petit peu. Maar trots antwoord ik in het Arabisch en de mensen zijn aangenaam verrast. Wat er dan gebeurt is dat ze me al snel hele verhalen over hun leven gaan vertellen in het Marokkaans-Arabisch.

Wat voor mij, en later leerde ik elke student Arabische taal, klinkt als een mix tussen Frans en Arabisch zonder de klinkers uit te spreken. Dus schakel ik terug naar het Engels. Zij schakelen terug naar Frans. Ik schakel over op heel slecht Frans en Standaard Arabisch. Zij schakelen over op Standaard Arabisch. En uiteindelijk komen we erachter dat we gewoon Engels moeten spreken. Zo ontdekte ik dat Marokkanen eigenlijk genieën zijn als het op talen aankomt, iedereen studeert Frans en kent minstens één andere taal.

Bram verkent Marocco tijdens zijn vrijwilligersproject

'We zijn de lul'

Terwijl we aan het project werkten, interviewden we vrouwen over de gendersituatie in Marokko. In de eerste weken realiseerden we ons dat meisjes van onze leeftijd, ook al zijn ze religieus, helemaal niet conservatief zijn. Er zijn grote problemen in Marokko als het gaat om gendergelijkheid, maar de meeste vrouwen wilden verandering, waren goed opgeleid en zeer ambitieus. Deze gedachte maakte me optimistisch over de situatie in Marokko. Het echte probleem van deze generatie is dat ze geen kansen op werk vinden in hun thuisland.

Aangezien Europa al vol zit met Marokkanen, krijgen alleen degenen met de hoogste opleiding en de grootste ambities een kans om daadwerkelijk te vertrekken. Er is een korte Marokkaanse uitdrukking die klinkt als 'nekt'. Mij is verteld dat de basisvertaling van dit woord, dat noch Arabisch noch Frans noch een andere algemeen gesproken taal in het gebied is, 'we zijn de lul' betekent. Marokko is geen arm land, maar er is veel armoede en veel jonge mensen zijn het zat. Hun opties zijn proberen het te veranderen, of proberen het achter zich te laten.

Dit bericht is geschreven door Bram van der Heijden. Bram nam deel aan de Nour project van AIESEC. Het doel van de Nour project is om een brug te slaan tussen de Arabische en Westerse cultuur.

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!