"Een uitwisselingsreis van bewustwording". - AIESEC in Nederland

"Een uitwisselingsreis van bewustwording."

Een internationale uitwisseling meemaken en in het buitenland wonen was altijd een van mijn grootste dromen. Om verschillende redenen is het er echter nooit van gekomen tijdens mijn studententijd. Toen ik fulltime ging werken, merkte ik dat het verlangen naar langer reizen en vrijwilligerswerk me bleef achtervolgen. Ik wilde in een andere omgeving leven om mezelf uit te dagen en meer te ontdekken over mijn talenten en persoonlijke waarden. Ik had het gevoel dat ik in een soort 'Nederlandse bubbel' leefde en miste een breder perspectief om situaties en mensen beter te begrijpen en ermee om te gaan. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in andere culturen en wilde ik me meer internationaal oriënteren.

Kortom, het project ging over het bevorderen van duurzaam toerisme in een provincie in Vietnam genaamd Vung Tau. Mijn uitwisselingsproject zou bijdragen aan SDG 8; Fatsoenlijke groei & Economisch Welzijn. We moesten evenementen organiseren om de jeugd te inspireren en voor te lichten over dit thema en online promotiecontent creëren.

Waarom Vietnam?

Het is een verbazingwekkend mooi, toegankelijk land en het ontwikkelt zich razendsnel. Maar juist daarom is duurzaamheid een belangrijke zaak om aan te pakken. De hartelijke Vietnamezen willen graag zoveel mogelijk toeristen verwelkomen. Maar met toerisme komt ook de druk op het milieu. En in het geval van Vietnam veel afval, vooral plastic afval. Op dit moment zijn er niet veel recyclingorganisaties en ontbreekt het aan goede voorlichting over dit thema. Misschien omdat de Vietnamezen zich nog niet bewust zijn van de ernstige schade die het op lange termijn kan veroorzaken. Met dit uitwisselingsproject heb ik daar een kleine, maar betekenisvolle verandering in gebracht.

Ondersteund door AIESECers

Het AIESEC comité en mijn vrienden waren zeer enthousiast en blij met ons. Hun energie, positiviteit en vriendelijkheid was bewonderenswaardig en motiveerde me op elk moment dat ik sceptisch of gestrest was. Want natuurlijk waren er ook uitdagende momenten. Bijvoorbeeld door een zeer strakke planning en taalbarrières. Maar het is maar een project van zes weken, dat eigenlijk in een oogwenk voorbij is. En nu het klaar is, ben ik dankbaar voor elk moment, want het heeft me veel over mezelf geleerd. Bijvoorbeeld dat ik eigenlijk tot meer in staat ben dan ik denk als ik de negatieve gedachten zoals 'wat zou er kunnen gebeuren of misgaan' loslaat en het gewoon doe, go with the flow!

uitwisseling deelnemer Celeste met lokale AIESECers

Als apart experiment startten een collega-projectstagiaire en ik het Instagram-account 'wanderswithpurpose'. De stagiaires en lokale AIESECers steunden ons enorm, zelfs toen het niet officieel deel uitmaakte van het project. Ik ben ze dus echt dankbaar voor alle tijd en energie die ze besteden om ons te helpen en in staat te stellen om er een succes van te maken!

De ervaring van je leven

Ik ben blij dat ik aan dit project heb deelgenomen en zoveel inspirerende mensen en nieuwe vrienden heb ontmoet. Dit is van grote waarde voor mij en het zal me zeker helpen bij het kiezen van het juiste carrièrepad, het soort mensen waarmee ik me wil omringen en de persoonlijke waarden waaraan ik wil vasthouden. Zoals de AIESECers altijd zeiden; het is een leven in zes weken!

uitwisselingsdeelnemer bij een diner met collega's in vietnam

Dit bericht is geschreven door Celeste Izelaar. Celeste ging op vrijwilligersproject bij AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!