Vrijwilligerswerk? 3 redenen om geen vrijwilligerswerk in het buitenland te doen - AIESEC in Nederland

Vrijwilligerswerk? 3 redenen om geen vrijwilligerswerk in het buitenland te doen

Afgelopen zomer ging ik naar Georgië om vrijwilligerswerk te doen voor een project van AIESEC. Het was een zeer interessante reis met veel hoogtepunten, maar zeker ook veel dieptepunten.

Vrijwilliger in Georgië

Jop in Svaneti tijdens een wandeling

.

Vrijwilligerswerk in het buitenland is niet voor iedereen weggelegd. Het is een uitdagende onderneming en via dit bericht wil ik drie redenen met u delen om geen vrijwilligerswerk in het buitenland te doen.

.

.

1. Je wilt precies weten waar je aan toe bent...

Toen ik op het vliegtuig naar Georgia stapte, wist ik nog niet precies waar ik aan toe was. Ik wist niet waar ik zou verblijven, ik wist niet wanneer mijn project zou beginnen en ook niet wie ik les zou gaan geven. Dus, als je niet tegen onzekerheid kunt en alles wilt weten, wordt het moeilijk om op uitwisseling te gaan. Voor mij was het moeilijk, omdat ik meestal een planner ben en alles van tevoren wil weten. Ik vertrouwde echter op het proces toen ik aankwam op het vliegveld van Tbilisi en ik werd opgehaald door Tako van AIESEC in Georgië, die me naar een flat bracht waar ik hartelijk werd verwelkomd door andere uitwisselingsdeelnemers uit de hele wereld.

2. Je kunt niet omgaan met tegenslagen

Voordat ik naar Georgië ging, was ik al twee jaar betrokken bij AIESEC. We plachten te grappen dat als er iets ongelukkigs gebeurde, het 'deel van de ervaring' was. Nou, ik kan gerust zeggen dat ik veel van die momenten heb meegemaakt. Het varieerde van een lekke band tot twee dagen geen elektriciteit tot een vleermuis in mijn kamer (dat was echt eng!). Natuurlijk zijn deze tegenslagen frustrerend, maar het gaat erom hoe je ermee omgaat. Ik leerde hoe ik een band moest repareren, ik had geweldige lange gesprekken met mijn kamergenoten toen de elektriciteit uitviel en ik had veel plezier met het vangen van de knuppel. Als je niet openstaat voor tegenslagen, ga dan niet op uitwisseling.

3. Je wilt niet uit jouw comfort zone gaan.

Tijdens mijn ervaring in Georgië moest ik vaak uit mijn comfortzone stappen. Ten eerste moest ik Engelse les geven, wat ik nog nooit eerder had gedaan. Ten tweede heb ik een zeer intensieve wandeling van meer dan 3 kilometer gemaakt. Ten slotte leefde ik met mensen uit andere culturen met voor mij zeer vreemde gewoonten. Als je het niet prettig vindt om buiten jouw comfortzone te treden, raad ik je aan om thuis te blijven. Maar als je jezelf wilt ontwikkelen, is het verlaten van jouw comfortzone de gemakkelijkste manier om dit te doen. En een van de gemakkelijkste manieren om uit jouw comfort zone te gaan is naar een plaats te gaan die geen banden heeft met thuis: geen vrienden, geen familie, geen werk, geen school.

Dus op dit punt is het aan jou. Ben je een controlefreak? Word je verpletterd door tegenslag? Wil je in jouw comfort zone blijven? Dan raad ik je af om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen. Maar als je op zoek bent naar een geweldige ervaring, waarin je een land verkent als een local, veel nieuwe internationale vrienden maakt en vooral een bijdrage levert, doe het dan alsjeblieft!

Dit bericht is geschreven door Jop Heuvelmans. Jop ging op vrijwilligersproject bij AIESEC in Nederland. Wij bieden internationale vrijwilligersprojecten en professionele stages met als doel het ontwikkelen van leiderschap bij jongeren. 

Meer lezen
Netwerken 101

Netwerken 101

Netwerken kan je helpen om sterke connecties te ontwikkelen en jouw professionele en persoonlijke doelstellingen te bereiken. Hier zijn enkele ideeën om jouw netwerk uit te breiden.

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

AIESEC in Nederland Jaarverslag 22/23

Dit jaarverslag bevat informatie over onze strategie, waardecreatie en gerelateerde prestaties en impact voor het lidmaatschapsjaar 2022/2023. Voor verdere vragen kunt u contact met ons opnemen via info@aiesec.nl. Jaarverslag 22.23 AIESEC in De...

Hoe voorkom je een burn out

Hoe voorkom je een burn out

Wat is burn-out? Burnout is een toestand van fysieke en emotionele uitputting. Het kan optreden wanneer je langdurige stress ervaart in jouw baan of lange tijd in een fysiek of emotioneel slopende functie hebt gewerkt. Burnout is een woord dat...

Mijn eerste regionale conferentie

Mijn eerste regionale conferentie

Afgelopen november 2022 vond de Regional Presidents Meeting plaats, een bijeenkomst van alle Europese AIESEC Local Committee Presidents. Deze bijeenkomst is een unieke gelegenheid voor Local Presidents uit de 40 verschillende landen waar AIESEC in Europa aanwezig is om...

Interesse?

Zet de eerste stap.

Boek een gratis consultatiegesprek in een van onze steden om je mogelijkheden te verkennen!