Vier belangrijke leiderschapskwaliteiten onder twintigers: Hoe jij als twintigjarige student nieuwe vormen van leiderschap kan creëren - AIESEC in The Netherlands

Vier belangrijke leiderschapskwaliteiten onder twintigers: Hoe jij als twintigjarige student nieuwe vormen van leiderschap kan creëren

Wanneer men spreekt over een definitie van leiderschap denkt men vaak een hiërarchische bedrijfscultuur. Ook wordt leiderschap vaak als intimiderend ervaren. Door de steeds sneller veranderende processen in de bedrijfswereld (globalisering) lijkt deze leiderschapsstijl echter langzaam te veranderen. Uit een recent psychologisch onderzoek is gebleken bijna 80 procent van het werk binnen een organisatie tegenwoordig in team verband gebeurd. Binnen deze teams is de etnische en gender diversiteit binnen deze teams steeds hoger (bron: Leung, Chiu & Hong, 2011 en Smits 2015). Dit kan van grote invloed zijn op het functioneren van een team. Verder roept vragen op over hoe leiders hier op in zouden moeten spelen. Hoe twintigers als leiders van de toekomst hier tegenaan kijken, is een belangrijk vraagstuk voor bedrijven. Steeds meer bedrijven zijn namelijk op zoek naar twintigers met een flexibele gedachtegang met een brede algemene kennis, die een positieve bijdrage aan de bedrijfscultuur kunnen leveren. Maar de vraag is: hoe word jij een ‘multiculturele’ leider?

Wij hebben vast vier belangrijke leiderschapskwaliteiten op een rij gezet, zodat óók jij weet wat een goede leider hoort te zijn.

1. Kennis over verleden en toekomst

De meeste twintigers zijn opgegroeid met de mogelijkheid om steeds sneller toegang tot informatie over andere culturen en landen te krijgen. Één verklaring hiervoor is het groeiende aanbod van vacatures in het buitenland. Dit groeiende aanbod komt onder andere voort uit de globalisering binnen de bedrijfswereld. Werkgevers zijn hierdoor op zoek naar culturele en etnische diversiteit binnen hun bedrijf.

Een leider dient door deze snel veranderende bedrijfscultuur niet alleen bewust zijn over het verleden en de lessen die daarvan geleerd zijn, maar ook wat er in de toekomst dient te gebeuren. Door een stage in het buitenland komen twintigers in professioneel contact met andere culturen waardoor ze sneller en op een jongere leeftijd kennis verwerven over de diverse culturen die de wereld kent en zo meer voorbereid zijn op de groei van diversiteit op de werkvloer. De twintigers met een stage in het buitenland op hun cv krijgen daarom steeds vaker de voorkeur bij bedrijven.

2. Persoonlijk contact en vertrouwen

Door een stage in het buitenland zorgt voor proactievere leiderschapsstijl. Ook helpt het een visie te ontwikkelen waarbij er goed met verandering omgegaan leert te worden. Een stage in het buitenland zorgt ervoor dat de communicatie binnen teams met grote diversiteit versterkt kan worden en dit is van positieve invloed op de toenemende groei van werken in teamverband. Door een stage in het buitenland en de daar uit voortkomende groei in diverse culturele kennis maakt men gemakkelijker contact met de diverse ‘teamleden’. Dit zorgt voor meer vertrouwen onderling en motiveert om gezamenlijk te werken aan het sneller kunnen doorvoeren van veranderingen en het versterken van de kwaliteit binnen en van het bedrijf.

3. Groot aanpassingsvermogen

Door de groeiende trend van globalisering van bedrijven,  wordt er leiders verwacht dat hij of zij flexibel om kan gaan met snelle veranderingen en verschillende culturen binnen een team. Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat de meeste twintigers met meer kennis over diverse culturen, etniciteit en gender verschillen zijn opgegroeid. Dit heeft tot gevolg dat zij zich flexibeler kunnen opstellen dan oudere generaties. Door een stage in het buitenland is het mogelijk deze kwaliteiten in de praktijk te brengen en zo verder te ontwikkelen. Zo wordt je nóg aantrekkelijker wordt voor bedrijven, doordat deze flexibiliteit steeds belangrijker wordt.

4. Zelfreflectie

Uit diverse onderzoeken en enquêtes blijkt dat de huidige twintigers streven naar een platte bedrijfsstructuur en het werken in teams wordt geprefereerd (bron: onderzoek van Deloitte gepubliceerd en geciteerd in Forbes, 2013). Zelfreflectie wordt ook als een steeds centraler begrip gezien in deze cultuur. Door deze kennis en open structuur krijgen individuen uit teams meer de kans om zelf dingen uit te vinden en zo kan jij als leider eventueel hulp bieden bij het vinden van hun kwaliteiten. Een stage in het buitenland kan bijdragen aan een zelfreflectie en zelfconfrontatie door de mogelijkheid om eigen culturele waarden met die van anderen te vergelijken. Dit is een leuke en leerzame manier om er achter te komen wat jij als leider écht belangrijk vindt. Ook biedt dit de mogelijkheid om te leren omgaan met de diverse individuele kwaliteiten van een team.

Wil jij deze leiderschap kwaliteiten ontwikkelen? Neem dan eens een kijkje op de rest van onze website om te zien wat wij jou te bieden hebben.

This post was written by AIESEC in the Netherlands. We offer international voluntary projects and professional internships with the aim of developing leadership in youth. 

Read more
Networking 101

Networking 101

Networking can help you develop strong connections and accomplish your professional and personal objectives. Here are some ideas for expanding your network.

AIESEC in The Netherlands Annual Report 22/23

AIESEC in The Netherlands Annual Report 22/23

This Annual Report shares information about our strategy, value creation, and related performance and impact for the membership year 2022/2023. For any further questions related to the same, please approach us at info@aiesec.nl. Annual report 22.23 AIESEC in The...

How to avoid burn out

How to avoid burn out

What is burnout? Burnout is a state of physical and emotional exhaustion. It can occur when you experience long-term stress in your job or have worked in a physically or emotionally draining role for a long time. Burnout is a word that we...

My first Regional Conference

My first Regional Conference

Last November 2022, the Regional Presidents Meeting took place, a gathering of all European AIESEC Local Committee Presidents. This meeting is a unique opportunity for Local Presidents from the 40 different nations where AIESEC is present in Europe to share...

Press Release | A platform for YOUth

Press Release | A platform for YOUth

This year AIESEC in The Netherlands is organizing its second Youth Speak Forum on the 29th of April in the Lighthouse in The Hague. Want to find out more about the event? Keep reading about Benjamins experience of attending last year's Youth Speak Forum! What is Youth...

Interested?

Take the first step.

Book a free consultation call in one of our cities to explore your opportunities!